nieuws

Europese Commissie nu toch vanaf 1 juli in Berlaymont

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie kan vanaf juli van dit jaar opnieuw haar totaal gerenoveerde Berlaymontgebouw in Brussel in gebruik nemen, dat zij begin 1991 moest verlaten wegens asbestgevaar. Dat is een half jaar na de datum van 1 januari 2004, die eerder tussen de Europese Commissie en de Belgische overheid was afgesproken.

De vertraging betekent dat de Belgische staat een boete moet betalen aan de Commissie plus nog eens de maandelijkse huur van andere Europese gebouwen wegens de vertraging in de oplevering van het Berlaymontgebouw. In totaal gaat het om 15,6 miljoen euro, die België in de kas van de Commissie moet storten, waarvan 663.000 euro als boete voor de vertraagde oplevering.

De Europese Commissie heeft het Berlayontgebouw inmiddels ook van de Belgische staat gekocht voor een bedrag van 552 miljoen euro. Wanneer het gebouw onverhoopt toch weer niet op tijd klaar zou zijn, moet de Belgische overheid per maand vertraging nog eens een boete van 221.000 euro aan de Commissie betalen.

Groene fractie

Intussen heeft Europarlementslid Bart Staes van de groene fractie in Straatsburg verklaard dat uit zijn contacten met verschillende onderaannemers, die bij de renovatie van �Berlaymont� betrokken zijn, blijkt dat de meeste van hen nog zeker werk hebben tot en met september.

Sommige onderaannemers zouden Staes hebben verteld, dat zij zelfs nog werken in het gebouw zullen uitvoeren tot in het jaar 2005.

Aan de lijdensweg rond de renovatie van het Berlaymontgebouw dreigt ook om een andere reden voorlopig nog geen einde te komen. Want zowel de Brusselse justitie als de anti-fraudedienst van de EU (OLAF) zijn bezig met een onderzoek naar mogelijke fraude en corruptie bij het asbestvrij maken en de renovatie van het gebouw. Noch justitie, noch OLAF zijn bereid daarover nadere bijzonderheden te verstrekken.

Reageer op dit artikel