nieuws

Einde van vrije val Duitsland in zicht

bouwbreed

essen – In Duitsland zijn het afgelopen jaar 4250 aannemers failliet gegaan. In de afbouw liep het aantal bedrijven dat de concurrentie niet langer kon bolwerken op tot 4400. Dat becijfert brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe.

Directeur K. Robl van de belangenbehartiger van de kleine en middelgrote aannemers in Duitsland, verwacht dat de omzetten van de aannemers dit jaar met nogmaals 2 procent zullen dalen. De inkrimping van het personeelsbestand wordt geraamd op 3 procent.

“Pas na dit jaar komt het eind van de bouwcrisis in zicht. In 2002 en 2003 daalden de investeringen met 5,8 en 4 procent. In 2004 wordt nog eens 1 procent minder aan bouwactiviteiten uitgegeven. We kunnen weer hopen al is de bouwsector nog steeds niet aan de andere kant van de berg”.

Hoofdaannemers sloten 2003 af met een omzet van 83 miljard euro. Het bedrag ligt 3,5 procent onder het niveau van 2002. Het aantal bouwvakkers in het oude westen daalde met 7,2 procent tot 605.000. De nieuwe deelstaten lieten op het vlak van werkgelegenheid een krimp zien tot 210.000

Reageer op dit artikel