nieuws

Duurzame wikkelbuis snel te plaatsen

bouwbreed Premium

opmeer – Zon 5 kilometer wikkelbuis van polyethyleen wordt momenteel ingegraven bij een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Amsterdam. De buis is speciaal gekozen vanwege zijn duurzaamheid.

De RWZI Amsterdam West wordt 1 januari 2006 in gebruik genomen. Ruim voor die datum moet Sallandse Wegenbouw vijf kilometer van de PE-wikkelbuis hebben ingegraven.

Voor Beuker Kunststoffen uit Opmeer was het geen verrassing dat de PE-wikkelbuis werd uitgekozen. Het bedrijf maakt ze in steeds grotere diameters omdat de afnemers daarom vragen.

De aan- en afvoerleidingen voor de RWZI hebben diameters van 800 tot 2400 milimeter, maar inmiddels kan Beuker ze al tot 3,5 meter doorsnede maken.

Wikkeltechniek

De PE-wikkelbuis is een flexibel en door z�n beperkte gewicht snel te plaatsen buissysteem, waarvan het basismateriaal zowel duurzaam is als goed te hergebruiken.

Door de wikkeltechniek kan de ringstijfheid onafhankelijk van de buisdiameter variëren. Dat levert een relatief laag soortelijk gewicht op, waardoor dit type buis is aan te brengen met vrij licht materiaal.

En dat kan soms een uitkomst zijn op plaatsen met weinig manoeuvreerruimte. De wikkelbuizen hebben standaard een mof-spie uitvoering en worden door Beuker Kunststoffen in het werk waterdicht aan elkaar verbonden via een PE-HD extrusielas.

Reageer op dit artikel