nieuws

Duitse vakbond IG Bau maakt pas op de plaats

bouwbreed Premium

frankfurt – IG Bau stelt bevriezing van de lonen voor. Behoud van de werkgelegenheid krijgt van de Duitse vakbond in de nieuwe cao-onderhandelingen prioriteit boven salarisverbetering. Werkgeversorganisatie ZDB noemt de insteek van de vakbond gezien de moeilijke economische omstandigheden een juist signaal.

De opstelling van de dikwijls militante Industriegewerkschaft Bau is opvallend mild. Niet alleen kiest de vakbond voor een pas op de plaats. Bovendien ziet de organisatie van K. Wiesehügel af van het gebruikelijke op voorhand opzeggen van de oude cao. Met de opstelling hoopt de vakbond haar speelruimte voor breedgedragen oplossingen zo groot mogelijk mogelijk te houden.

“Het behoud van onze arbeidsplaatsen is het topthema op onze bouwplaatsen. Voor IG Bau is 2004 niet het jaar van de langere werktijden zonder looncompensatie, zoals in de andere branches geëist wordt”, aldus Wiesehügel. De bouwcao betreft in Duitsland 800.000 werknemers.

IG Bau stelt zich te weer tegen de toenemende praktijk van tijdelijke arbeidscontracten. Wie toekomstig in Duitsland in een tijdsbestek van twee jaar minder dan twaalf maanden actief is, krijgt geen normale werkloosheidsuitkering meer. Na een strenge keuring volgt dan minimale steun. “Dit jaar al zullen tienduizenden bouwvakkers getroffen zijn. Wie – door winterwerkloosheid – ieder jaar werkloos is, krijgt maximaal iedere twee jaren een gewone werkloosheidsuitkering”. Voorzitter Wiesehügel wil bij nieuwe onderhandelingen over de cao de negatieve effecten van winterwerkloosheid repareren.

Reageer op dit artikel