nieuws

Doen wat je hart je ingeeft

bouwbreed

hoevelaken – Bouwen kun je overal. Dus waarom niet je huis en je baan opzeggen, je boeltje verkopen en je nuttig maken in een ontwikkelingsland. Bouwkundig ingenieur E. de Ruiter (27) en zijn vriendin M. Tuijthof (26) deden dat. Half januari vertrekken ze voor de tweede keer naar Gambia om in Madiana een school te bouwen.

Doen wat je hart je ingeeft. Dit vormt de basis van de Stichting Bouwen, waarvan De Ruiter en Tuijthof de oprichters zijn. Zij dreigden bijna een gesettled leventje te gaan leiden, toen het begon te kriebelen.

Na afronding van de hts aan de Hogeschool in Utrecht heeft De Ruiter tweeëneenhalf jaar gewerkt bij projectontwikkelaar, de Zondag Bouwgroep. Maar steeds vaker ging hij naar zijn werk terwijl hij zich afvroeg: �Is dit het nou?� Liever zette hij zijn bouwkundige kennis in voor �nuttige� zaken. De Ruiter: “Niet dat de Zondag Bouwgroep geen nuttige dingen doet, maar die redt het ook wel zonder mij.”

De Ruiter en Tuijthof – die het idee ook helemaal zag zitten – richtten in december 2002 de Stichting Bouwen op. Deze heeft als doel hulp te bieden bij niet-commerciële bouwprojecten in ontwikkelingslanden en is volledig afhankelijk van sponsoren en donateurs. De Ruiter en Tuijthof zijn de vrijwilligers. Alleen het levensonderhoud, zoals eten en drinken en onderdak wordt betaald door de stichting.

“Eerst hebben we allerlei ontwikkelingsorganisaties benaderd om te kijken of er wel vraag naar was, maar dat was geen probleem”, zegt Tuijthof die les gaf op een basisschool. Begin 2003 hebben beiden hun baan en huis opgezegd, een landrover gekocht. Eind februari vertrokken ze naar Gambia. In samenwerking met de stichting Schools For Progress en de lokale bevolking hebben zij in zeven maanden een school gebouwd in Sittanunku.

“Het leuke is dat het hele dorp er beter van wordt. We zoeken werknemers onder de lokale bevolking die door de stichting worden uitbetaald. We bouwen zelf ook mee. Zij leren van ons, wij leren weer van hen. Wij doen de voorbereiding, maken de tekeningen en berekeningen en coördineren het bouwproces. We wonen dichtbij bij het project en blijven tot de school er staat.” Architectenbureau Van de Ven Franken Onstenk uit Eindhoven helpt bij het bouwkundige plan.

De basis voor zijn ideeën om weg te gaan en alles op te zeggen heeft De Ruiter gelegd tijdens zijn tweede stage op de hts, studierichting bouwkunde waar hij samen met een medestudent initiator is geweest van twee ontwikkelingsprojecten in Honduras. Zeven studenten hebben in 1999 en 2000 een weeshuis en een school gerealiseerd.

De Ruiter heeft onlangs nog een bezoek gebracht aan zijn oude hts. “Een kleine dertig studenten hadden interesse in het verhaal en oud-docenten waren razend enthousiast over wat we tot nu toe hebben bereikt. Wie weet kunnen we in de toekomst begeleiding bieden als studenten stage willen lopen bij een ontwikkelingsproject. Wij kennen nu de klappen van de zweep.”

Half september 2004 zijn De Ruiter en Tuijthof weer terug in Nederland. Voor een volgende sponsorronde. Naast de school in Madiana (kosten 7000 euro) bouwen zij ook een onderkomen voor thuisloze kinder- en jongerenopvang in Bokateh (kosten 68.000 euro).

E. de Ruiter en een inwoner van Sittanunku in Gambia, monteren de gordingen van het dak van de school.

Reageer op dit artikel