nieuws

Den Haag keurt welstandsnota goed

bouwbreed

den haag – B & W van Den Haag hebben hun fiat gegeven aan de welstandsnota. Het document wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. De nota moet de welstandscommissie houvast geven bij het beoordelen van bouwplannen. “De nota onderscheidt kleine en grote bouwplannen”, blijkt uit een toelichting van het college. “Voor de kleine en veel […]

den haag – B & W van Den Haag hebben hun fiat gegeven aan de welstandsnota. Het document wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.

De nota moet de welstandscommissie houvast geven bij het beoordelen van bouwplannen. “De nota onderscheidt kleine en grote bouwplannen”, blijkt uit een toelichting van het college. “Voor de kleine en veel voorkomende bouwplannen, zoals serres en dakkapellen, geeft de nota gedetailleerde criteria waaraan de welstandscommissie toetst.”

Bij grote bouwplannen staat voorop dat de nieuwbouw past in de omgeving; daarvoor zijn moeilijker regels te geven. De kenmerken van de wijk rondom de nieuwbouw geven dan de doorslag.

Toch is de nota niet bedoeld om architecten voor te schrijven hoe ze moeten bouwen. “De architect krijgt alle ruimte binnen in de nota aangegeven kaders. Afwijken mag, de nota beoogt niet architecten in een keurslijf te dwingen.”

Als het ontwerp afwijkt, vraagt de welstandscommissie de architect argumenten te geven waarom zijn plan niet overeenstemt met wat in die omgeving gebruikelijk is.

Reageer op dit artikel