nieuws

Damwand van 10 meter scheurt van kade Harlingen

bouwbreed Premium

harlingen – In de Noorderhaven van Harlingen is tien meter damwand losgescheurd van de kade. De schade is veroorzaakt door een lage waterstand in de haven in combinatie met een hoge grondwaterstand in de kade.

Hierdoor kwam er grote druk op de constructie te staan waarbij een klein verbindingsplaatje van 15 bij 15 centimeter is bezweken. Het gevolg was een kettingreactie waarbij vijf grondankers sprongen.

Zes jaar geleden werd de oude damwand, die verankerd was met ankerstangen en ankerschotten, door aannemersbedrijf Oosterhof Holman in Harlingen vervangen. “Omdat de verankeringsconstructie nog erg goed was, hebben we besloten de nieuwe damwand daarmee te verbinden door middel van draadeinden, moeren en platen”, aldus Harry Boon, hoofd openbare werken bij de gemeente. “En van die keuze hebben we nog steeds geen spijt want we hebben er veel kosten mee bespaard.”

Volgende week gaat Oosterhof-Holman de schade herstellen. “Daarbij wordt wederom gebruikgemaakt van de oude verankering”, aldus Boon. “We gaan alleen wel kijken of we verbeteringen kunnen aanbrengen in de verbinding tussen de nieuwe damwand en de verankering. We kijken hierbij niet alleen naar het beschadigde deel maar naar de hele 350 meter lange kade.” Hoeveel de schade bedraagt en wie moet opdraaien voor de kosten, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel