nieuws

Clickbrick blijkt goed voor innovatieprijs

bouwbreed

rotterdam – Met de Clickbrick heeft Daas Baksteen uit Zeddam de Geveltotaal-innovatieprijs gewonnen. Volgens de jury onder leiding van voormalig Booosting-voorzitter J. Lichtenberg omdat “de woningmarkt zeer gebonden lijkt aan baksteen, er steeds minder vakkundige metselaars zijn en door de Clickbrick zonder vakmensen toch met baksteen kan worden gewerkt”.

Clickbrick is geen imitatie van baksteen, omdat de traditionele voegen ontbreken. Het is een metselsteen die op �droge� wijze wordt verwerkt. De metselspecie is vervangen door een simpel kliksysteem. De zeer smalle voeg komt tegemoet aan de wens van menig architect. Voor de jury was een andere reden om de Clickbrick te laten winnen, dat deze innovatie op fraaie wijze inspeelt op de trend naar IFD, het industrieel flexibel en demontabel bouwen. Er wordt van de Clickbrick dan ook een grote impact op de markt verwacht.

De tweede prijs ging naar de Alphaton keramische gevelbekleding van Lander Bouw-Keramiek. Ook deze innovatie is geen imitatie van baksteen, maar “een nieuwe uiting van gebakken klei met een duidelijk eigen gezicht”, aldus de jury.

De derde prijs moest worden gedeeld door Gevelplan met de in delen demontabele Twinvliesgevel en de VMG Versteeg Metaal Groep voor een lichter en strakker hekwerk voor balkons en galerijen.

Architectuurprijs

In de aanloop naar de gisteren in Rotterdam begonnen vakbeurs Geveltotaal werd ook een Architectuurprijs uitgeloofd. De jury daarvan kwam wel tot een drietal nominaties, maar reikte uiteindelijk geen prijs uit vanwege onduidelijkheden in de spelregels. De genomineerden waren: Architectenbureau De Ruiter uit Amsterdam voor de projecten Mergator 2 en Villa Deijs, en René van Zuuk Architecten uit Almere voor het Arcam-gebouw waarin hij veel Kalzip heeft verwerkt. “Hij geeft hiermee een signaal aan zowel fabrikanten als architecten om voortdurend de mogelijkheden van materialen kritisch te blijven evalueren en de grenzen ervan op te zoeken”, aldus de jury.

Reageer op dit artikel