nieuws

Capelle koploper in kantorenleegstand

bouwbreed

amsterdam – Capelle aan de IJssel is procentueel gezien kampioen kantorenleegstand van Nederland. Van de beschikbare panden wacht maar liefst 21,9 procent op een gebruiker. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedspecialist DTZ Zadelhoff.

De misère in de gemeente ten oosten van Rotterdam wordt bijna geëvenaard door de problemen in Almere. De polderstad kampt met een leegstand van 19,3 procent. Diemen en Haarlemmermeer zijn met scores van respectievelijk 19,3 en 17,5 procent nauwelijks beter af.

Opvallend is dat zich in de toptien van de leegstandsladder twee Twentse steden bevinden: Hengelo en Enschede. In de metaalstad ontbeert 14,9 procent van de kantoren een gebruiker. Enschede kijkt aan tegen een leegstand van 14,3 procent. In de top tien wordt afgesloten door Rijswijk (14,1 procent), Amstelveen (13,9 procent) en Houten (13,8 procent).

Amsterdam reikt op de leegstandsladder slechts tot de dertiende plek. Als verreweg grootste aanbieder van kantoorruimte kampt de hoofdstad in absolute zin verreweg met de grootste leegstand. De leegstand begin dit jaar bedraagt 650.000 vierkante meter. Het ongebruikte aandeel van 12,7 procent in Amsterdam steekt schril af bij de situatie in de andere grote steden. Den Haag (7,3 procent), Rotterdam (8,0 procent) en Utrecht (9,4 procent) hebben een leegstand waarvan het niveau onder het landelijk gemiddelde ligt. Door de nationale leegstand van 10,3 procent blijft in Nederland 4,2 miljoen vierkante meter kantoorvloer ongebruikt.

Stadscentra

Vastgoedspecialist Zadelhoff noemt in het rapport Cijfers in Perspectief de situatie in de regio Amsterdam zeer zorgelijk. “De hoeveelheid leegstaande kantoren is opgelopen tot zorgwekkende hoogte. Op stadsniveau bezien hebben vooral de perifere locaties te maken met leegstand. De stadscentra doen het redelijk goed”.

In de schaduw van de Amsterdamse regio heeft Haarlem een opvallend hoge bezettingsgraad. Krap 2,1 procent van de kantoren heeft geen huurder. Minimale leegstand is ook te vinden in Almelo (4,9 procent), Zwolle (4,4 procent) en Tilburg (3,3 procent).

Met gemiddelde huurprijzen van 320 euro per vierkante meter is Amsterdam Europees gezien een stevige middenmoter. Aan de prijzen in Londen (950 euro) en Parijs (650 euro) kan niemand tippen. De subtop bestaat uit Frankfurt, Dublin, Stockholm en Rome met een niveau dat schommelt tussen de 460 en 410 euro per vierkante meter. Amsterdam is een fractie duurder dan Athene en Madrid.

Hoofdsteden als Brussel, Warschau en Wenen maar ook Lissabon, Oslo en Boedapest zijn per vierkante meter enkele tientjes goedkoper dan Amsterdam.

Reageer op dit artikel