nieuws

BouwNed Management Game voor bouwkundige uitblinkers

bouwbreed

nieuwegein – Spanning staat op hun gezicht te lezen. Het nieuwsbericht dat wordt verspreid met de kop Tegenvaller op internationale markt maakt het er niet beter op. Tien teams met toekomstige bouwmanagers doen mee aan de finale van het BouwNed Management Game.

Koos van der Hulst, medewerker arbeidsverhoudingen van BouwNed, kijkt glimlachend naar de groepjes jonge mensen in de geïmproviseerde kantoortuin in het Nieuwegeinse Mercury Hotel. De een buigt zich over zijn notitieblok met aantekeningen, de ander trommelt nerveus met zijn vingers op het toetsenbord van zijn laptop. “Het is dan wel een spel, maar ze nemen het heel serieus”, zegt Van der Hulst.

Het BouwNed Management Game is een wedstrijd voor jonge bouwkundigen en civiel ingenieurs. Tijdens het spel leiden ze een fictief bouwbedrijf. Alles mag wat in het echte bedrijfsleven ook mag. Samenwerken, concurreren, inkopen, verkopen, handjeklap. Als het maar binnen de wet blijft en goed is voor de zaak.

Net als in de praktijk krijgen de managers in spé forse problemen voor hun kiezen. Markten storten in, potentiële afnemers gaan failliet. Een verkeerde beslissing in een periode van economische tegenwind kan de onderneming breken.

Wie uitstel van betaling krijgt, komt de klap misschien nog wel te boven. Een bedrijf dat failleert krijgt geen herkansing. Aan de andere kant kan een weldoordachte strategie of een geniale inval tot de zege leiden. Het team dat de beste resultaten boekt en de mooiste toekomstverwachtingen presenteert, komt als winnaar uit de bus.

De gamers speelden de eerste ronde via internet. Van de tweeënveertig groepen die zich inschreven, haalden er tien de finale. De meeste deelnemers, zes teams, zijn in de laatste fase van hun studie aan een hogeschool of universiteit. De vier andere ploegjes werken al in het bedrijfsleven.

“Het zijn de high potentials van de Nederlandse bouw”, beweert Van der Hulst. “Jonge mannen en vrouwen van wie de werkgevers hoge verwachtingen hebben. De studenten horen natuurlijk ook tot de besten van hun lichting.”

Zit hier de crème de la crème van jong bouwkundig Nederland? Dick Ozinga, junior werkvoorbereider bij Ballast Nedam Infra, lacht hard. “We zijn gewoon aangewezen door onze baas. Anders waren we er natuurlijk nooit aan begonnen.”

Zijn collega�s grinniken. “Zo erg is het nou ook weer niet”, relativeert Maarten van der Veen die naast hem zit. “Het is nuttig aan dit spel mee te doen. We zitten nog geen van allen in een managementfunctie en het Management Game plaatst je middenin de leiding van een bedrijf. Je ervaart hoe het is om voor moeilijke beslissingen te staan. Je weet welke richting je uit wilt omdat dat het beste is voor je bedrijf. Maar door omstandigheden is die kant afgesloten. Dus ben je gedwongen een ander besluit te nemen. Door aan dit spel mee te doen krijg je meer begrip voor de problemen waarmee de directie wordt geconfronteerd. Of we tot de high potentials behoren? Ach…”

Nuchterheid overheerst ook bij een groep laatstejaars studenten van Saxion Hogeschool Enschede. “Surséance van betaling”, klinkt het vrolijk vanachter een laptop.

Gevraagd naar het nut van het Management Game roepen de bollebozen in koor: “Studiepunten halen!”. Dat kan omdat de hogeschool het spel opnam in het studieprogramma. Deelname is niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd.

“We hebben in onze opleiding weinig te maken met managementaspecten van de bouw, daarom is dit een goede training”, meent student Wouter Britsia. Zijn collega Peter Plaggenmarsch: “Het is wel leuk. En het staat goed op je cv. Aan de andere kant, als je gaat solliciteren dan probeer je sowieso zo hoog mogelijk bij een bedrijf binnen te komen. Of dit de doorslag geeft, ik weet het niet.” Volgens BouwNed-medewerker Van der Hulst kan dat wel degelijk het geval zijn. “Een sollicitatie is vaak afhankelijk van kleinigheden. Als uit je cv blijkt dat je hoge ogen hebt gegooid tijdens het BouwNed Management Game, dan is dat zonder meer een pluspunt. Ze zitten hier zeker niet voor niks.”

Prijswinnaars

Het BouwNed Management Game werd dit jaar voor de zesde keer gehouden. De hoofdprijs, 1200 euro, ging naar het team van InterBAM-West (HBG Woningbouw). De tweede prijs, 600 euro, ontving het First Chance-team van de Hogeschool Utrecht. Als derde eindigde Dsign Projectmanagement van Saxion Hogeschool Enschede. De groep sleepte daarmee 300 euro in de wacht.

�Alles mag als

het maar binnen

de wet blijft�

Reageer op dit artikel