nieuws

Bewakingssysteem genomineerd voor categorie Kennisoverdracht

bouwbreed Premium

vaassen – EasySense verstuurt radiografisch informatie van bijvoorbeeld een opnemer in telegramstijl naar een bovenliggend regelsysteem. Het systeem wekt de daarvoor benodigde energie op met een zonnecel of een piëzo-element.

De jury van de installatievakbeurs VSK nomineerde het systeem van leverancier Betec Controls uit Vaassen voor de categorie Kennisoverdracht en Automatisering.

Het systeem is van het merk Thermokon en kan bijvoorbeeld door het meten van de temperatuur klimaatinstallaties bedienen, vaststellen of iemand een ruimte binnenkomt of verlaat en de verlichting schakelen. Voor onder meer lichtsterktemetingen en het bepalen van de luchtvochtigheid worden opnemers ontwikkeld. Peha en Niko rusten er inmiddels schakelmateriaal mee uit en Wago koppelt ontvangers aan het onderstation.

Een ontvanger kan de signalen van maximaal dertig zenders verwerken en bijvoorbeeld via een LON-aansluiting doorsturen naar een gebouwbeheersysteem. Eén of twee ontvangers kunnen een verdieping bedienen.

De zenders hebben een bereik van zo�n 30 meter. De benodigde energie komt uit een zonnecel. Die laadt tevens een energiebuffer waarmee het systeem vier dagen vooruit kan. De elektromagnetische straling van een sensor is volgens Betec beduidend lager dan die van bijvoorbeeld een DECT- of zaktelefoon.

De ontbrekende bedrading maakt de opnemers volgens Betec geschikt voor de moderne utiliteit. Wanden kunnen telkens weer van plaats wisselen en moeilijk bereikbare plekken leveren geen probleem meer op. Daarbij voorkomt het systeem hakken en breken bij renovatie.

De leverancier rekent voor dat de EasySense net zo duur is als nieuwbouw van een conventionele sensor inclusief bedrading, extra kosten voor montage op moeilijke plaatsen en voor aanpassingen bij een andere indeling.

Reageer op dit artikel