nieuws

Tent met uitstraling van permanent gebouw

bouwbreed

nieuwegein ­ Geen tent maar ook geen permanent gebouw. Dat is het nieuwste product van tentenbouw en ­verhuurbedrijf Neptunus. De indrukwekkende hal voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit maar wordt na anderhalve maand alweer afgebroken voor gebruik elders.

Donderdagmorgen 11.00 uur voor het congresgebouw HTC in Nieuwegein. De halogeenlampen die straks een expositiehal moeten verlichten hangen een paar centimeter boven de vloer, net als de lampjes die de bezoekers de weg wijzen naar de nooduitgang. Het geeft een vervreemdend effect.

Als even later het hydraulische systeem wordt ingeschakeld en de complete dakconstructie zich omhoog beweegt, is dat effect echter snel voorbij. Amper drie kwartier later is het dak op hoogte en staat een imposante hal. Alleen de gevelpanelen hoeven er bij wijze van spreken nog maar in en beursorganisator HTC heeft haar expositieruimte tijdelijk uitgebreid met bijna 7000 vierkante meter vloeroppervlak.

En dan hebben de medewerkers van ‘tentenleverancier’ Neptunus het nog rustig aan gedaan. Na afloop van elke vijzelslag van 75 centimeter hebben de technici zorgvuldig alle veertien hydraulische cilinders nagelopen om te kijken of ze wel goed boven op de nok vallen die het vertrekpunt vormt voor de volgende slag. Bij kleinere varianten van dit hagelnieuwe systeem laten ze die extra controle nog weleens achterwege en pompen ze het dak in een keer naar negen meter hoogte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels