nieuws

‘Vrijheid in constructie’ goed voor bouwtijd

bouwbreed

alkmaar ­ Strakke werkschema’s, een vinger aan de pols bij de te volgen procedures en constructieve aanpassingen van het originele bestek maken het Heijmans IBC Bouw uit Almere mogelijk het plan Zorgspectrum Alkmaar binnen de beschikbare tijd gereed te krijgen.

Het complexe werk voorziet onder meer in de aanpassing van het bestaande Elisabeth Gasthuis uit 1925, de bouw van twee ronde torengebouwen, één woongebouw met huurwoningen en één met koopwoningen. Een renovatie inclusief uitbreiding van een bestaand gebouw completeert de opdracht die Heijmans in korte tijd uitvoert in opdracht van Zorgcentrum Westerhout en Stichting Woonwaard.

Uitgekiende werkschema’s typeren het project. Vanwege de korte bouwtijd heeft bedrijfsleider M.Th.L.J. Koster van Heijmans IBC Bouw na de gunning van het werk bij de eerste vergadering de werkschema’s aan de onderaannemers voorgelegd. “Met de inzet van ongeveer honderd mensen op de bouwplaats in combinatie met veel materieel zoals twee vaste torenkranen en vier mobiele kranen, kun je je niet permitteren dat het werk stagneert.”

Iedereen mocht van Koster meedenken over de geoffreerde werkschema’s. Gingen de onderaannemers akkoord, dan betekende dat voor Koster dat zijn organisatie vooral moest blijven toezien op procedures en besluitvorming en het met grote regelmaat houden van bouwvergaderingen.

Volgens Koster is er minder krapte op de arbeidsmarkt merkbaar, maar ongunstig is dat volgens hem niet. “Juist doordat er minder werk is, hebben onderaannemers meer ruimte op hun planning.” Ook Koster zit het mee dat als een opdracht voor Heijmans elders geen doorgang vindt, de mensen makkelijker inzetbaar zijn.

Fundering

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels