nieuws

Druk op kantorenmarkt in grote steden groeit

bouwbreed

amsterdam ­ In Amsterdam en Eindhoven staat sinds het eerste kwartaal van dit jaar meer dan eentiende van de kantoorruimte leeg. Grootschalige nieuwbouwprojecten die in 2003 gereed komen, zetten de markt verder onder druk. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedbedrijf Jones Lang LaSalle.

De Amsterdamse specialisten in onroerend goed stellen vast dat de opname van kantoorruimte in de eerste drie maanden van het jaar fors lager lag dan vorig jaar. Van de grote steden vormt Amsterdam een positieve uitzondering. Het beeld wordt echter versluierd omdat de transacties in de hoofdstad grotendeels al overeengekomen zijn in 2002. Jones Lang LaSalle voorziet, gezien het trage economische herstel, dit jaar geen opleving van de kantorenmarkt.

De meeste handel betrof in het eerste kwartaal relatief kleine volumes van minder dan 1000 vierkante meter. De belangrijkste afnemers bevinden zich in de niet­commerciële hoek van het economisch palet. Ondanks de lokaal erg snel oplopende leegstand, blijven de tophuren op het niveau van eind 2002. Presentjes ,zoals huurvrije periodes en extra voorzieningen ten aanzien van de inrichting, komen regelmatig voor.

In Amsterdam veranderde in het eerste kwartaal 74.000 meter kantoorvloer van bewoner. Twee grote transacties nemen 30 procent van het volume voor hun rekening. De tophuur stabiliseerde zich op 330 euro per meter. In Den Haag werd evenals in het slotkwartaal van 2002 slechts 17.000 meter opgenomen. Het aanbod nam toe tot 238.000 meter. De leegstand bedraagt 5,7 procent. Voor tophuren wordt 210 euro per meter neergeteld.

Geringste

Rotterdam heeft met een aandeel van 4,9 procent het geringste leegstandspercentage van de grote steden. Het aanbod steeg tot 175.000 meter, het hoogste niveau in drie jaar. Verhandeld werd slechts 19.000 meter. In Utrecht zakte de opname naar 3.100 meter. Het aanbod steeg in de Domstad binnen een jaar met 194 procent tot 189.000. Het leegstandspercentage bedraagt 8,8 procent. Voor tophuren wordt 198 euro per meter betaald. Eindhoven kampt, bij een aanbod van 179.000 meter, met een leegstandsniveau van 13,7 procent. Slechts 3200 meter vond een nieuwe bewoner.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels