nieuws

Volker Wessels verweert zich tegen NMa­boete

bouwbreed

den haag ­ Volker Wessels tekent bezwaar aan tegen de boete die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag heeft opgelegd aan wegenbouwdochter KWS.

De beursgenoteerde bouwer noemt het boetebedrag “excessief hoog”. De kartelwaakhond legde vlak voor het weekeinde KWS, Koop Tjuchem, Ballast Nedam Infra Noord Oost en Gruno Wegenbouw een boete op van in totaal 1,23 miljoen euro, 308.000 euro per bedrijf. Volgens de NMa maakten de vier ondernemingen prijs­ en marktverdelingsafspraken bij de aanbesteding van meerjarige onderhoudswerk in de gemeente Scheemda.

Volker Wessels­woordvoerder J. Waltmans wil niet zeggen of KWS, dat het werk destijds voor 1,4 miljoen gegund kreeg, inderdaad ongeoorloofd vooroverleg voerde bij het project in Scheemda. Wel wil de zegsman kwijt dat bezwaar wordt aangetekend tegen het NMa­besluit. “We vinden de opgelegde boete buitensporig”, verklaart Waltmans.

Ballast Nedam kan nog niet zeggen of bezwaar zal worden gemaakt. “We hebben kennis genomen van het besluit. Dat gaan we nu eerst zorgvuldig bestuderen”, aldus woordvoerder A. van Kessel. De Koop Groep en Gruno Wegenbouw wensten gisteren “geen enkel commentaar” te geven.

Boeteverhogend

De bedrijven hebben nu zes weken tijd om bezwaar te maken. Als de NMa daarna voet bij stuk houdt, is nog beroep bij de rechter in Rotterdam en hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) mogelijk. De boetes die de NMa heeft uitgedeeld, zijn de eerste sinds de kartelpolitie onderzoek doet naar onregelmatigheden in de bouwsector. Dat de vier wegenbouwers tot de grootste van Nederland behoren en wisten dat hun onderlinge afspraken verboden waren, heeft volgens de NMa “boeteverhogend” gewerkt. De standaardboete van 10 procent van de aanneemsom werd met een factor 2,2 verhoogd.

De kartelpolitie kan bij zeer zware overtredingen van de Mededingingswet het boetebedrag met maximaal een factor 3 vermenigvuldigen. Het maken van prijsafspraken bij aanbestedingen schaart de NMa onder de categorie zeer zware overtredingen. Tot dusver heeft de NMa in nog vijf zaken rapporten opgemaakt. De kartelwaakhond verwacht ook daarin te komen tot het opleggen van boetes, mogelijk al binnen enkele weken. Intussen wordt het onderzoek naar nieuwe overtredingen in de bouwsector voortgezet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels