nieuws

Uitbreiding Stadsschouwburg blijft aan voorkant onzichtbaar

bouwbreed

amsterdam ­ Aan de ingrijpende verbouwing van het nieuwe theater in Amsterdam is een lange weg voorafgegaan. De uitbreidingsplannen zijn een gezamenlijk initiatief van Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg. Architect Jim Klinkhamer noemt de confrontatie van oud en nieuw “gewaagd”.

De toekomstige uitbreiding komt 60 meter achter de entree van de Stadsschouwburg. Medio 2004 begint de nieuwbouw. De Amsterdamse gemeenteraad stelde in 2001 al een begrotingsbedrag van rond de 30 miljoen euro beschikbaar. Volgens architect J. Klinkhamer van het Amersfoortse bureau Jonkman en Klinkhamer snijdt het mes met de bouw van een nieuwe toneelzaal met foyer, twee repetitieruimtes, kantoren, werkplaatsen en een uitbreiding voor poppodium de Melkweg aan twee kanten. “Met dit concept wordt de toekomstwaarde van zowel Stadsschouwburg als Melkweg vergroot. De schouwburg breidt uit boven de Melkweg en de Melkweg breidt uit in het onderhuis van de schouwburg. De capaciteit van Melkwegzaal The Max wordt daarmee vergroot van 1000 naar 1450 personen.

De nieuwbouw, waarvoor aan de achterkant alle niet­monumentale panden met repetitiezalen, kleedkamers en bedrijfsruimten worden gesloopt en een pand moest worden aangekocht, komt weliswaar pal achter de Schouwburg maar staat daar wel los van. “Een dubbele glazen wand komt op 1,50 meter van de bestaande schouwburg. Tussen de glazen platen komt een luchtspouw van 90 centimeter om geluidsoverdracht tegen te gaan. De nieuwe zaal biedt daardoor zicht op de gevel van het oude toneelhuis.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels