nieuws

Rampbalkons in Maastricht te licht opgehangen

bouwbreed

den haag ­ Alle experts vinden dat de Isokorven voor de balkons van de Maastrichtse rampflat er wel heel licht uitzien. Leverancier Schöck zegt niettemin nog geen fout in de berekeningen te hebben ontdekt. De roep om een algeheel hoofdconstructeur neemt toe.

F.S. Zwart is zo’n expert. De mededirecteur van constructieadviesbureau Corsmit vond, de foto’s in Cobouw bekijkend, de koudebrugonderbreking van de bezweken balkons wel heel licht uitgevoerd. De kolom die nog aan de overkraging van het dak bungelt, maakt volgens hem ook geen overweldigende indruk om samen het gewicht van 11 ton van de balkonplaten te kunnen dragen. Meer wil hij er niet over kwijt. Hij gaat puur op zijn gevoel af en kent de feiten niet.

Maar ook H. Evers van Hakron Teq heeft gevoelsmatig twijfels over de balkonophanging. Ook met hulp van een stalen kolom op 2 meter uit de gevel ligt het volgens Evers voor de hand dat er over grotere lengte Isokorven waren toegepast dan de kleine strookjes op de twee hoeken van de balkons.

Evers brengt een concurrerende koudebrugonderbreking op de markt, maar van lijkenpikkerij blijkt geen sprake. Hij heeft jarenlang voor Schöck gewerkt en kent het als een zeer degelijk bedrijf. Bovendien treft een mogelijke twijfel aan de betrouwbaarheid van de Isokorf evengoed zijn eigen Bouwbox, vreest hij. Maar een uitvoeringsfout lijkt hem waarschijnlijker dan een structureel probleem. Er zijn in Europa immers al zo’n 1,5 miljoen balkons opgehangen aan Isokorven.

Ergens in het complexe ontwerpproces moet het fout zijn gegaan, vreest Evers. Misschien is er gaandeweg een kolom uit het ontwerp verdwenen omdat de architecten dat fraaier vonden, oppert hij. En toen is wellicht verzuimd de constructeur van de ophangconstructie er nog eens naar te laten kijken. Dat risico bestaat, aangezien het Bouwbesluit niet dwingend voorschrijft dat er een algeheel hoofdconstructeur wordt aangesteld en wat diens rol precies is. Het is aan de opdrachtgever de verantwoordelijkheden toe te delen.

Doorgerekend

Beknibbelend op de kosten schiet steeds vaker het beeld van de overall constructie erbij in, weet ook Zwart van Corsmit. Allerlei toeleveranciers rekenen ijverig hun eigen stukje door, maar niemand overziet het geheel. Dat hoofdconstructeur A. Verbossen in Cobouw van gisteren verwees naar balkonleverancier Granito, hoeft volgens hem niet te worden opgevat dat hij zich juridisch ingraaft. Misschien was zijn opdracht heel beperkt. Dan is uiteindelijk projectontwikkelaar 3W verantwoordelijk voor de calamiteit. Die houdt zich echter op de vlakte en laat bij monde van directeur Eurlings weten niet precies op de hoogte te zijn van de precieze werkafspraken.

Directeur A. Westra van Schöck Nederland meldt dat zijn bedrijf afgelopen weekeinde op basis van de informatie die het had bewaard de ophangingen van alle balkons van Patio Sevilla nog eens heeft doorgerekend. Daarbij zijn geen vreemde dingen aan het licht gekomen. Voor de zekerheid laat hij momenteel de hele exercitie opnieuw doen door een onafhankelijk constructieadviesbureau. Het ergert Westra wel dat zijn bedrijf geen toegang krijgt tot de plek des onheils om eigenhandig inspecties uit te voeren. Tegelijkertijd verbaast het hem dat TNO Bouw, dat namens justitie het technisch onderzoek leidt, nog geen contact heeft gezocht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels