nieuws

Groei op de Europese bouwmarkt stagneert

bouwbreed

BRUSSEL ­ De Europese organisatie van bouwondernemingen Fiec ziet dit jaar de groei van de Europese bouwsector stagneren. Naar verwachting blijft de groei beperkt tot 0,5 procent. Dat is eentiende procentpunt minder dan vorig jaar. Als oorzaken van de dalende groei noemt de Fiec de algemene economische ontwikkeling, bezuinigingen bij overheidsuitgaven en de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Irak.

De grootste teruggang in bouwproductie voorziet de Europese equivalent van het AVBB in Duitsland (­2,5 procent), Frankrijk (­0,7 procent), België (­1,5 procent), Denemarken (­1,2 procent) en Nederland (­2,4 procent). In het Verenigd Koninkrijk en Spanje wordt daarentegen aanzienlijke groei verwacht (respectievelijk 4,4 en 3,8 procent). Vorig jaar bedroeg de Europese bouwproductie 900 miljard euro. Dat is een stijging ten opzichte van 2001 van 0,6 procent. Uitschieters waren Groot­Brittannië met een groei van 8,1 procent en Spanje, waar een toename viel te noteren van 4,6 procent.

In Nederland daalde vorig jaar de productie met 1,1 procent, in Duitsland met niet minder dan 5,8 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels