nieuws

‘Glas is schoon en transparant’

bouwbreed

lopik ­ “Het is schoon, transparant en het heeft alle technische mogelijkheden in zich die je maar kunt verzinnen.” Jeanette van den Ingh­van Wijk (52), Zakenvrouw van het jaar 2003, heeft het over glas. Om dit materiaal draait een groot deel van haar leven, net als dat van de 150 medewerkers van Glasgroep Spliet & De Waal. “Met z’n allen klaren we een klus. Niemand kan hier worden gemist.”

“Door de doorzichtigheid creëert het ruimte. Het is prachtig materiaal om huizen mee in te richten en te construeren”, gaat zij verder over het materiaal dat ook het kantoorpand in Lopik, met glazen trappenhuis en vele glazen attributen, een open karakter geeft.

Het past goed bij het beleid dat zij als algemeen directeur hanteert. “Wij zijn een platte open organisatie. Ongeacht waar iemand zit in de hiërarchie, of je nu directeur bent of een uitvoerende functie hebt, we werken hier naast elkaar.” Op de website van het bedrijf staat zelfs dat Glasgroep Spliet & De Waal juist vanwege de platte organisatie in staat is projecten uit te voeren die voor anderen niet mogelijk worden gehouden. “We winnen tijd omdat we kennis met elkaar delen. Iedereen is op de hoogte van elkaars activiteiten. En als in drie weken een klus geklaard moet zijn, werken we allemaal tegelijkertijd aan dezelfde klus.”

Van den Ingh is eigenlijk bij toeval in de onderneming gerold. Theo van den Ingh deed als directeur van Glasgroep Spliet & De Waal zaken met haar vader die een schildersbedrijf had en kwam op een dag een relatiegeschenk brengen. De vonk sloeg over en een huwelijk was snel beklonken. Haar middelbare opleiding heeft ze niet afgemaakt, waar ze later spijt van kreeg en op de moederschool haar vwo­diploma gehaald.

Rechten

Daarop volgend begon ze aan haar rechtenstudie. Ze was toen 33, haar twee dochters zaten op de lagere school en in de zomermaanden verving zij een zieke werknemer op de financiële afdeling van de zaak van haar man en zwager. Ze is nooit meer weggegaan.

Binnen twee jaar was ze eindverantwoordelijke voor de afdeling Finance. In 1986 werd ze directeur en samen met de commercieel directeur, R. Roël, is zij verantwoordelijk voor de huidige opzet van Glasgroep Spliet & De Waal. Na haar Nijenrode opleiding AMP heeft zij de algemene taken van het bedrijf op zich genomen en sinds haar man zich twee jaar geleden gedeeltelijk terugtrok uit het glasbedrijf vormt ze samen met haar zwager de algemene directie van de hele groep.

Vanaf het begin, zegt ze, is ze er heel duidelijk over geweest. “Ik wilde graag bij de glasgroep komen werken, maar wilde absoluut carrière maken.” In de loop der jaren heeft ze talloze cursussen gevolgd op gebied van leidinggeven, timemanagement en financiën. Dat ze in functie haar man en zwager is opgevolgd is dus een heel natuurlijk proces geweest.

Hard en vooral graag werken, is haar geheim. “Maar je kunt me beter vragen wat het geheim is van het bedrijf”, zegt ze. “Al wil je een gele ruit met een paars sterretje, wij hebben het. De voorraad strekt van de meest klassieke glassoort tot de ultra hightech uitvinding van vandaag.” 1078 Soorten vlakglas heeft de glasgroep direct leverbaar op voorraad. Hiermee heeft het bedrijf de grootste en meest veelzijdige voorraad van West­Europa.

Kenmerkend

Als onderaannemer en leverancier aan aannemers, schildersbedrijven en projecten is de onderneming een belangrijke speler in de bouwwereld. “De bouw verfraait de wereld. Of het nu 150 huizen zijn in de Leidsche Rijn of een toonaangevend beeldbepalend project, met elkaar realiseren we toch objecten die misschien wel honderden jaren meedraaien. Ik doe daar graag aan mee.”

En dat is kenmerkend voor haar persoonlijkheid. Van den Ingh is graag aanwezig op de plek waar het gebeurt. Zo is ze sinds 1999 voorzitter van de Glasbranche organisatie (GBO) en voert zij als voorzitter van de cao­commissie onderhandelingen met de vakbonden. “Als door het juiste samenspel dingen lukken, ben ik er graag bij en wil ik me er zeker te pletter voor werken. Als 365 bedrijven die zo verschillend zijn, worden verbonden door het product glas, zich toch verwant voelen en zich gezamenlijk inzetten voor kwaliteit, kan ik erg enthousiast worden.”

Samen staan we sterk, is haar credo. Dat geldt ook voor de vierkoppige directie. Terwijl haar man zich vooral richtte op de logistieke innovatie, zorgt haar zwager voor de projecten en montage. De commerciële directeur, Roël, vindt zij de beste die er is en zelf schittert ze als organisatiedeskundige. “Als je echt luistert naar mensen, gebeurt er een wondertje. Ik neem daar graag de tijd voor. Als mensen laten zien waar ze goed in zijn, komt er vanzelf weer een nieuwe kwaliteit bovendrijven. Als je mensen perst in een jasje dat ze niet passen, zullen ze het niet graag dragen. Daarom is het zo goed te luisteren.” Ze is blij met de titel Zakenvrouw van het jaar, maar niet zozeer voor zichzelf. “Het is goed voor het bedrijf en het zet de glasbranche weer op de kaart.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels