nieuws

Zaanstad krijgt stadshart met stadhuis en bibliotheek

bouwbreed

ZAANDAM ­ De gemeente Zaanstad wil met de bouw van een stadhuis en een bibliotheek bij NS­station Zaandam de beslissende stap zetten in de ontwikkeling van een nieuw stadshart. Dat blijkt uit het gisteren gelanceerde Masterplan Inverdan.

Architect Sjoerd Soeters maakte het ontwerp voor het centrumgebied. Hij overbrugt de barrière tussen oost en west die wordt gevormd door de spoorlijn en de provinciale weg door boven de sporen zowel een stationshal als een nieuwe bibliotheek te situeren. Daarnaast verrijst een nieuw stadhuis van 24.000 vierkante meter. Dat gebouw komt bovenop het nieuw te bouwen busstation te staan. Verder krijgt de Gedempte Gracht, de belangrijkste winkelstraat van Zaandam, het water terug en komen er nieuwe winkels aan het Ankersmidplein. “Bezoekers van het centrum ervaren de openbare ruimte nu als rommelig, onprettig, onveilig en ongezellig. Het gebied rond het station is u nog erg groot en onduidelijk. Er is vooral veel ruimte. Wij vinden dat de ruimte moet krimpen”, aldus Soeters. Verder voorziet Inverdan voor de komende tien jaar in de bouw van 1900 woningen en bijna 120.000 vierkante meter kantoren ten noorden van het NS­station. Ten westen van het station moet een kenniswijk gestalte krijgen, met onder meer een volwaardige vestiging van Hogeschool Inholland.

Overeenkomsten

De gemeente heeft voor de ontwikkeling van de plannen intentieovereenkomsten gesloten met NS­Vastgoed, Multi Vastgoed, BAM Vastgoed en de Zaanse corporatie Saenwonen. Zo bouwt Multi Vastgoed aan het Ankersmidplein een nieuw complex met grote winkels, woningen en een bioscoop met zeven zalen. Saenwonen concentreert zich op woningbouw voor studenten en werkende jongeren in de Kenniswijk. Voor het stadhuis moet nog een architectenkeuze worden gemaakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels