nieuws

NCD houdt rekening met magere jaren

bouwbreed

nieuwegein ­ De NCD Groep wacht een aantal magere jaren. Hoeveel precies is afhankelijk van de regering, zegt bestuursvoorzitter A. van der Walle.

“Het kabinet moet op de punten woningbouw en infrastructuur snel beslissingen nemen, anders blijft het langdurig kommer en kwel.”

Om de aankomende malaise het hoofd te bieden, kondigde de NCD gisteren een reorganisatie aan van haar bouwmaterialendivisie. Vestigingen in Zwolle en Tynaarlo en showrooms in Rotterdam en Drachten worden gesloten. De overige twaalf vestigingen moeten inkrimpen. De sanering kost ongeveer zeventig arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij volgens het bedrijf niet te voorkomen.

“Onze organisatie was ingericht op een woningbouwproductie van 90.000 tot 100.000 woningen per jaar, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald”, verklaart topman Van der Walle de noodzakelijke ingreep. De laatste bouwprognoses van VROM stellen Van der Walle ook al niet gerust.

Scenario

Het ministerie gaat in het ‘hoge scenario’ uit van 70.000 tot 80.000 woningen en in het ‘lage scenario’ van nog eens 10.000 daaronder. “Het niveau van 90.000 huizen per jaar wordt tot 2007 niet gehaald. Dan moet je als bedrijf wel bijsturen.”

De bouwmaterialendivisie, die voor het grootste deel afhankelijk is van de woningbouw, is met 220 miljoen euro omzet de grootste poot van de NCD Groep (totaalomzet 450 miljoen euro). Andere takken, zoals de betonmorteldivisie, de betonproductendivisie, de cementhandel (NCH) en de hulpstoffen (NBC) draaien volgens Van der Walle nog goed, vooral dankzij grote infrastructurele projecten als de Betuwelijn en de HSL.

Maar dat kan ook snel veranderen, waarschuwt de bestuursvoorzitter. “Voor de toekomst zitten er geen grote infrawerken in de pijplijn. Wat dat betreft is de overheid nu echt aan zet. De formatie van de nieuwe regering moet ook niet te lang duren. Als we voor de zomer geen nieuwe kabinet hebben, is er ook geen nieuw beleid voor 2004 op de punten woningbouw en infrastructuur. Dat wordt dan, net als afgelopen jaar, een verloren jaar. Dat zou echt rampzalig zijn.”

Geleidelijk

Voor de sanering van de bouwmaterialendivisie neemt de NCD Groep het hele jaar. “We willen het zo geleidelijk mogelijk doen. Voor de betrokken personeelsleden, maar ook voor onze klanten.

Die mogen er niet te veel van merken.” Hoeveel gedwongen ontslagen er uiteindelijk vallen is volgens de topman afhankelijk van de herplaatsbaarheid van werknemers binnen het concern. Met de vakbonden wordt overlegd over een sociaal plan. “We zijn een gezonde ondernemingen, die nog gewoon winst maakt. Dus voor een sociaal plan is geld beschikbaar.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels