nieuws

Weerwoord tegen cliché Vinex-wijken

bouwbreed Premium

zoetermeer – “Snap je dat nou, heeft die man zon mooi stalen hek, zet hij er een constructie van stro bovenop.” Ton Anker, regiodirecteur van projectontwikkelaar AM Wonen, kan zich verbazen over sommige creatieve uitingen van bewoners in de wijk Vogelweide op de Vinex-locatie Ypenburg.

Een prijswijk nota bene, want het deelplan Vogelweide is volgens de gemeente Den Haag beslist geen saaie wij, in tegenstelling tot het saaie imago van andere Vinex-wijken. Vogelweide sleepte zelfs de Nieuwe Stad Prijs 2003 binnen.

Daarom vindt Anker het zo jammer als iedereen verschillende “Gammahekken” plaatst. Hij vindt de ontwikkeling van de buitenruimte van een wijk net zo belangrijk als het ontwerp van woningen zelf.

Daarom heeft AM Wonen ervoor gekozen om Vogelweide, waar op 16,6 hectare 766 woningen staan, zelf aan te kleden met bestrating, stoepen, erkers en hofjes. Opvallend is de ruim 3 kilometer aan lage stalen hekjes.

Eind jaren negentig werd het plan Vogelweide van AM Wonen, uitgewerkt door architectenbureau Geurts & Schulze uit Den Haag. De eerste woningen werden in 2001 opgeleverd en, op tien huizen na, is alles bewoond. Vorige week werd Vogelweide uitgeroepen tot winnaar van De Nieuwe Stad Prijs 2003.

In de wijk staan 50 procent huur- en 50 procent koopwoningen. De jury zwaaide de oude Haagse uitstraling van de wijk lof toen, evenals de mix van goedkope en duurdere woningen zonder dat dit in de architectuur en opzet duidelijk zichtbaar is.

Anker loopt met opgeheven hoofd door de straten. “Kijk deze laan is toch prachtig. De verschillende erkers en gevelhoogtes zorgen ervoor dat het niet eentonig is.” Zeven architecten en vier bouwers werkten aan dit deelplan. Omdat er zoveel partijen waren betrokken vond AM Wonen het noodzakelijk om de bouw ter plekke te coördineren. Anker: “Het was zeer complex. Over elke steen is uitvoerig gediscussieerd.” Hij wijst een huis aan waar de afvoer voor het regenwater op een subtiele manier in de muur is weggewerkt. “Je wilt niet weten hoe lang wij over deze afvoer hebben gesproken.”

In één straat hebben verschillende architecten een blok van vier á vijf woningen ontworpen. De lanen in de wijk zijn statig en hebben verbinding met elkaar via doorkijkjes en poorten. Er zijn plantsoenen, pleinen, binnentuinen en hofjes met houten huizen. Naast de woningen van hout die Zaans aandoen zijn er herenhuizen, notariswoningen en bijvoorbeeld zadeldak woningen. Voor de gevels zijn zes kleuren gebruikt, met name verschillende kleuren bruin. Hoog- en laagbouw staan door elkaar. Door het gebruik van smalle ramen, meestal drie op een rij, hagen en trapjes naar de voordeur, lijkt de wijk er al jaren te staan.

Anker vindt achteraf dat de parkeergelegenheid in de wijk niet toereikend is. Ook vindt hij een appartementencomplex aan de rand van het grootste plantsoen in de wijk net iets te zwart.

Stedenbouwkundig

Het centraal gelegen plantsoen daarentegen noemt hij stedenbouwkundig gezien één van de mooiste ontwerpen van Vogelweide. “Met een dichtheid van 46 woningen per hectare kunnen we toch een plein creëren van ruim 8000 vierkante meter.” Anker is vereerd met De Nieuwe Stad Prijs 2003. Samen met architect Geurts & Schulze gaat hij met het bijbehorende geldbedrag (10.000 euro) een mooi kunstwerk bedenken.

Architecten: Geurts & Schulze Architecten, Architektenburo Kühne & Co, Homan/Osório Lobato Architecten, Wingender Hovenier Architecten, Anet Goemans Architecten, Rijnvos & Voorwinde.

Bouwers: Van Geest Bouw, Ouwehand Bouw, Variant Bouw, GN Bouw.

Reageer op dit artikel