nieuws

Waterdichte gevels als nieuwjaarswens

bouwbreed Premium

tilburg – “Mijn nieuwjaarswens? Dat is natuurlijk een snel einde aan de lekkage van voor- en achtergevel van onze woning. We zijn nu al vijf jaar bezig een oplossing te vinden. Ik had mijn hoop gevestigd op het GIW, maar dat laat het nu ook afweten. Het duurt mij allemaal veel te lang.”

Dominique van Roozendaal woont met haar gezin aan de Geefhuishof 8 in Tilburg. Het is een rijtje van negen in architectuurkringen veelvuldig bejubelde woningen van Erick van Egeraat Associated Architects, gebouwd in opdracht van corporatie Wonen Midden-Brabant. De woningen werden begin 1999 opgeleverd door Bouwbedrijf Remmers.

“Al na twee maanden was het mis,” zo vertelt Van Roozendaal. “Bij de eerste de beste grote regenbui stroomde het water via het grote raam naar binnen.” Inmiddels weet ze dat ook de achtergevel lekt, afhankelijk van de windrichting.

De meest recente bewonersactie, een arbitrageaanvrage bij Garantie Instituut Woningbouw (GIW), is min of meer stuk gelopen.

De problemen met de loslatende leisteenbekleding en het wellicht iets te strak ontworpen of uitgevoerde geveltimmerwerk van Western Red Ceder moeten in onderling verband worden beoordeeld. Volgens bewoonster Roozendaal is het hout onvoldoende afgeschuind en kloppen de maten niet, want zijn er kiertjes zichtbaar.

Onverkoopbaar

De terugverwijzing door het GIW kost weer veel tijd, zo vrezen de bewoners, zodat verhuizen er voorlopig niet inzit.

Roozendaal had al eerder verhuisplannen, maar zien daar voorlopig maar van af. “Zoals ze er nu bijstaan zijn onze woningen onverkoopbaar.”

Haar woning op nummer 8 is aangewezen als proefwoning en kreeg aan de achterzijde al een nieuwe schuifpui.

“Onlangs zijn mensen van de aannemer langsgeweest om een geheel nieuwe voor- en achtergevel te tekenen,” zegt ze met enige hoop in haar stem. Wie weet, wordt 2004 toch haar geluksjaar.

Reageer op dit artikel