nieuws

Wassenaar heeft primeur akoestische baksteen

bouwbreed Premium

den haag – In de tunnelbak van het viaduct over de N44 in Wassenaar leggen gespecialiseerde metselaars uit München de laatste hand aan 4800 vierkante meter geluidsabsorberend metselwerk. Hiervoor wordt de geperforeerde akoestische baksteen gebruikt van de Duitse fabrikant Gima. Het is de eerste keer dat deze stenen in Nederland worden toegepast. Steenhandel Gelsing BV uit Elst importeert ze sinds kort.

De bakstenen nemen door hun materiaaleigenschap en door het grote aantal perforaties per steen een groot deel van het verkeerslawaai op. Hierdoor is de geluidsoverlast voor de omwonenden gering. De baksteen veroudert niet snel en is bestand tegen uv-stralen, zuren en logen. Door het grote aantal gaatjes heeft graffiti er weinig vat op, aldus de fabrikant.

De steen is standaard leverbaar in de kleur volrood. Op aanvraag kunnen ook de kleuren bruin, geel en grijswit worden gemaakt. Het viaduct over de N44 is een ontwerp van architectenbureau Quist-Wintermans te Rotterdam. BAM/NBM voert het werk uit.

Op verzoek van de aannemer is een gespecialiseerde ploeg metselaars uit München ingeschakeld voor het metselwerk. De aannemer wilde het zekere voor het onzekere nemen, gezien de kosten van de stenen en de onbekendheid van de Gima-steen voor de Nederlandse metselaar. De hier gebruikte stenen hebben een formaat van 240 x 240 millimeter. De steen die bij de schermen van het viaduct is gebruikt, hebben aan de onder- en bovenzijde een hellingshoek van 15 graden. De stenen in de overige delen hebben rechte kanten. De stenen worden verankerd op de betonnen achterwand. Achter iedere steen zit een 40 millimeter dik stukje Rockwool Silkrock 10SE/SZ isolatieplaat ter grootte van de steen. Tussen isolatieplaat en betonnen achterwand zit 20 millimeter luchtspouw. Het geheel wordt vastgezet met een in de achterwand geboord draadanker. Aan het draadanker zit een stripankertje dat weer in de voeg van het metselwerk wordt gelegd. De stenen worden strak gemetseld met een doorgestreken voeg en een gekleurde mortel.

Reageer op dit artikel