nieuws

Univar vult koeling Berlaymont-gebouw af

bouwbreed

brussel – De grootste klimaatinstallatie van de Benelux nadert haar voltooiing. Het systeem staat in het oude huis van de Europese Commissie, het Berlaymont-gebouw in Brussel. Chemisch fabrikant Univar Benelux uit Brussel laat momenteel de installatie van Baltimore Aircoil afvullen met diens warmtewisselende vloeistof Dowcal 10, een product op basis van glycol.

Univar werkt sinds 2000 mee aan de realisatie van de nieuwe HVAC-installatie in het Berlaymont-gebouw. Deze letters vormen de Engelstalige afkorting voor verwarming, ventilatie en luchtbehandeling. De fabrikant van Dowcal 10 werkt daarbij samen met de fabrikant van de installatie, de transporteur van de warmtewisselvloeistof en installateur Axima. Univar past de samenstelling van de vloeistof aan de installatie aan en ziet op het afvullen toe. De pompen staan in de kelder en de warmtewisselaars ruim 74 meter hoger op het dak. Alleen al het afvullen duurt door de lengte van het leidingwerk drie dagen.

De installatie van Baltimore Aircoil werkt op ijs en levert een vermogen van 30 megawatt. Het systeem gebruikt de latente warmte van bevroren water om thermische energie in de vorm van ijs op te slaan. Het principe komt erop neer dat waterkoelers op de tijden dat elektriciteit goedkoop is ijs maken waarmee het gebouw overdag wanneer het dure elektratarief geldt, wordt gekoeld. Baltimore Aircoil gebruikt een gesloten systeem met gevinde spiraalbuizen. Deze constructie vermindert het waterverbruik en laat de machine vanaf 14 graden Celsius of lager �droog� koelen.

Reageer op dit artikel