nieuws

Uniforme BRL waarborgt kwaliteit totale stalvloer

bouwbreed Premium

woerden – Stalvloeren kunnen door een nieuwe beoordelingsrichtlijn volledig onder kwaliteitscertificaat worden geleverd. De Vereniging van Fabrikanten van Agrarische Betonwaren (AGRAB) nam het initiatief voor deze BRL 2812 Agrarische betonproducten. De certificatie maakt procedures voor het verlenen van vergunningen makkelijker.

Tot nog toe werden alleen de beloopbare roostervloeren gecertificeerd. De nieuwe beoordelingsrichtlijn voorziet de markt van rondom gecertificeerde agrarische betonproducten. Zonder deze uniforme BRL zou voor elk betonproduct voor de (ver)bouw van een stal een aparte norm of beoordelingsrichtlijn (blijven) bestaan. De opdrachtgever blijft dan afgaan op de verschillende berekeningen die de producenten hanteren en zelf uitzoeken of fabrikanten een specifieke norm hanteren voor een product.

Uniforme certificatie schept extra zekerheid over de totale constructie van bijvoorbeeld de stalvloer. De roostervloeren, dichte vloerelementen, onderslagbalken en opstortvloeren worden nu onder certificaat geleverd. De BRL geldt voor beloopbare en berijdbare vloeren. Ook elementen voor sleufsilowanden en voor mestsilowanden vallen onder de beoordelingsrichtlijn. De gecertificeerde betonelementen halen veiligheidsklasse 1 en hebben een referentieperiode van twintig jaar. De AGRAB verwacht dat mettertijd meer (berijdbare) betonproducten aan de nieuwe BRL worden getoetst.

Reageer op dit artikel