nieuws

Ultraviolette straling rekent af met sickbuildingsyndroom

bouwbreed Premium

den haag – Canadese wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld waarmee het sickbuildingsyndroom kan worden bestreden. De machine zendt ultraviolette stralen uit naar de airconditioning waardoor klachten over onder meer irritatie van de luchtwegen wordt teruggedrongen.

Dat blijkt uit een artikel in de jongste editie van het medisch tijdschrift The Lancet.

Het sickbuildingsyndroom is een verzamelnaam voor allerlei klachten die regelmatig voorkomen onder kantoorpersoneel. Het gaat daarbij onder meer om hoofd- en keelpijn en oogirritaties. Een exacte oorzaak voor de symptomen is moeilijk te achterhalen, zo blijkt uit het artikel in The Lancet.

Het ziektebeeld houdt echter verband met de beluchting van gebouwen. Om energiekosten laag te houden, zijn er betrekkelijk weinig ventilatiemogelijkheden. Temperatuur en ventilatie worden geregeld via airconditioning. Hierdoor worden bacteriën door de gebouwen verspreid die een funeste invloed hebben op de gezondheid van mensen.

Onderzoekers van het Montreal Chest Institute testten hun methode in drie kantoren in Montreal. De ramen in die panden konden niet open, er werd mechanisch geventileerd en er was airconditioning. Zonder dat de werknemers in deze gebouwen het wisten, werd de apparatuur uitgeprobeerd.

Dat gebeurde een jaar lang waarbij het mechaniek vier weken aanstond en daarna twaalf weken uit. Na de test werden de betrokken werknemers geënquêteerd. Dat leverde 771 reacties op (van de in totaal 1011 ondervraagden), waaruit bleek dat de klachten met zo�n twintig procent waren teruggelopen.

Het systeem kost 50.000 dollar voor een kantoorgebouw waarin duizend mensen werken, het onderhoud komt op 14.000 dollar per jaar.

Reageer op dit artikel