nieuws

Subsidie nodig voor onderhoud vestingen

bouwbreed Premium

hulst – De Vereniging van Nederlandse Vestingsteden begint een lobby in Den Haag om het onderhoud van onderdelen van de vestingwerken structureel gedekt te krijgen. Voor restauraties van muren en poorten en dergelijke bestaan wel subsidieregelingen, maar voor het onderhoud aan de aarden wallen of de oevers is er nu niets geregeld. Dat stelt de […]

hulst – De Vereniging van Nederlandse Vestingsteden begint een lobby in Den Haag om het onderhoud van onderdelen van de vestingwerken structureel gedekt te krijgen. Voor restauraties van muren en poorten en dergelijke bestaan wel subsidieregelingen, maar voor het onderhoud aan de aarden wallen of de oevers is er nu niets geregeld.

Dat stelt de penningmeester van de vereniging, wethouder P. Weemaes uit het Zeeuwse Hulst. “Onze gemeente zou bijvoorbeeld jaarlijks 250.000 euro moeten uittrekken voor goed onderhoud. Dat is ongeveer het gemiddelde nemen voor de vestinggemeenten in Nederland.”

Weemaes schat dat er in Nederland tussen de vijfendertig en veertig vestingsteden zijn die met hetzelfde probleem kampen. Zestien daarvan zijn er aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Vestingsteden.

“Verzakkingen aan bijvoorbeeld aarden wallen kunnen alleen door goed onderhoud worden voorkomen. Ook het verstevigen en op tijd vervangen van beschoeiingen, en het baggeren van de vesten (het water) verdient aandacht.”

Volgens Weemaes nemen de gemeenten Gorinchem, Den Bosch, Naarden en Hulst de lobby voor hun rekening, te beginnen met brieven aan het betreffende ministerie en aan de directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Reageer op dit artikel