nieuws

Schaatser Heideman ziet nieuwe ijstijd naderen

bouwbreed

arnhem – Het revolutionaire ijsplan van marathonschaatser Jan Maarten Heideman is goed uit te voeren. Het is technisch en financieel haalbaar om in Nederland een natuurijsbaan van vijf kilometer lengte aan te leggen waarop schaatsen bij lichte vorst en zelfs temperaturen van iets boven nul al mogelijk is. Dat staat in een rapport van vier toonaangevende energiebedrijven, dat woensdag is gepresenteerd.

Onder meer energiebedrijf Essent en TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie komen tot de conclusie dat een ultralange ijsbaan goed te exploiteren is. Met 75 schaatsdagen en gemiddeld 4000 bezoekers per dag is de baan uit de kosten. Koeltechnisch gezien is een natuurijsbaan op bestaande wegen het meest aantrekkelijk. Het rapport noemt het TT circuit van Assen en het racecircuit van Zandvoort uitgelezen mogelijkheden voor zo�n ijsbaan.

Met koelbuizen kan de ijsvorming worden gestimuleerd; een dikke ijslaag is dan niet nodig. “Dit is echt geen utopie, maar heel realistisch”, zei Arend Heideman, de vader van Jan Maarten, woensdag bij de presentatie. Het duo bestiert de stichting Hendrick Avercamp, die zich inzet voor behoud van de Hollandse schaatscultuur. Vader en zoon kregen de vier bedrijven zover een serieus onderzoek te doen naar de technische, financiële en planologische haalbaarheid van de zogeheten vroeg-natuurijsbaan.

Perspectieven

Het rapport concludeert dat er volop perspectieven zijn. “We staan misschien wel aan de vooravond van een hele nieuwe ontwikkeling. Zelf denk ik dat er binnen twee tot drie jaar al een baan kan liggen. We worden nu al door diverse bedrijven benaderd die enthousiast zijn en er best geld in willen steken. Zelfs de ijsmeester van de Friese Elfstedentocht kwam al informeren”, aldus Heideman.

Mocht het zover komen dan is Jan Maarten niet van plan directeur te worden, liet vader Arend weten. “Hij wil stimuleren en meehelpen bij de uitvoering, maar daar blijft het bij. Het gaat ons er om dat we vaker natuurijs willen. Iedere schaatsliefhebber droomt daarvan. Nu het klimaat niet meer meewerkt, moeten wij de natuur een handje helpen. Het rapport toont aan dat die �nieuwe ijstijd� te realiseren is.” (anp)

Reageer op dit artikel