nieuws

Rotterdam verandert deel van haven in woon- en leefgebied

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – Rotterdam wil de komende decennia een deel van de haven transformeren naar woon-, werk- en recreatiegebied. In het project stadshavens is het de bedoeling de Eemhaven, de Waalhaven en de Merwehaven, een enorm gebied van totaal 1470 hectare, onder handen te nemen.

Dat staat in het havenplan 2020 dat wethouder W. van Sluis (havenzaken) vrijdag heeft gepresenteerd. De visie voorziet ook in de aanleg van de Tweede Maasvlakte vanaf 2006. Als dat gebied er komt, zullen bedrijven meer naar de haventerreinen richting de zee verhuizen. De stadshavens komen dan vrij voor andere bestemmingen.

Rotterdam onderzoekt onder meer de haalbaarheid van een verhuizing van sportpaleis Ahoy� en voetbalclub Feyenoord naar het gebied. Sleep- en bergingsconcern Smit Internationale heeft al aangekondigd naar de Waalhaven te verhuizen.

Om het gebied beter toegankelijk te maken, is het de bedoeling om de Waalhaven gedeeltelijk te dempen, wegen te verbeteren en de metro bovengronds te maken. Rotterdam denkt ook aan de vestiging van een World Port Plaza, waar vooral de functies sport en vrije tijd plaats moeten krijgen.

Het gemeentelijk havenbedrijf overlegt momenteel met het Rijk over de financiering van de Tweede Maasvlakte. Van de aanlegkosten (2,3 miljard euro) neemt Rotterdam driekwart voor haar rekening. Den Haag is gevraagd om de zeewering van 600 miljoen euro te betalen. De landaanwinning gebeurt op verzoek van de Europese Commissie in fases. Tot 2020 is 1,3 miljard nodig.

Het Rotterdamse havenplan voorziet verder in verbetering van infrastructuur rond de stad, en nieuwe woningen op de rechter Maasoever. (anp)

Reageer op dit artikel