nieuws

Quantumwoning in Groene Paviljoen

bouwbreed Premium

baarn – “Wij willen u vertellen dat het kan: natuurlijk en evenwichtig bouwen”. Met die woorden presenteerden de architecten Edwin Smit en Jan Steenks hun geesteskind, de Quantumwoning, in het Groene Paviljoen in Baarn. Het wachten is op een opdrachtgever, die de woning gaat bouwen.

De Quantumwoning is gereed voor uitvoering en bestaat voor 90 procent uit milieuvriendelijke grondstoffen en materialen, is betaalbaarder dan een traditioneel gebouwde woning en de ASN-Bank staat erachter. Dat was in het kort de boodschap van Edwin Smit van MIII architecten uit Rijswijk en Jan Steenks van het Groen Planbureau uit Den Haag.

Voordat de Quantumwoning uit de doeken werd gedaan, gaf H. Blokzijl, directeur van het Bomencentrum Nederland, een toelichting bij het Groene Paviljoen. Het is een evenementengebouw in het hart van de kwekerij. Edwin Smit ontwierp het gebouw – dat vrijwel helemaal uit hout en glas bestaat – volgens de regels van Feng Shui. Spanten van iroko en gelamineerd vuren, een �meubel� van perenhout met toiletten en installaties, een vloer van 220 jaar oude taxusbomen.

Het Groene Paviljoen is inmiddels een gewild centrum voor evenementen, met een menselijke maat en een bescheiden zaal in het souterrain. Het grootste verschil tussen het Groene Paviljoen en de Quantumwoning is de prijs. “Dit heeft vijfmaal zoveel gekost als een gewoon gebouw”, verklapte Blokzijl. “Bovendien wens ik niemand zo�n slechte aannemer toe als wij hebben gehad; dat vertel ik aan iedereen. Dankzij het enthousiasme van Edwin is het toch goed gekomen.”

Diezelfde geestdrift heeft geleid tot de Quantumwoning, die op een speelse wijze werd voorgesteld aan ongeveer zeventig genodigden.

Het concept is gebaseerd op een vierkant stijlensysteem. De woning staat op houten palen, betonopzetters en betonnen funderingsbalken. De vloeren zijn van massief, gelamineerd vurenhout, 12 centimeter dik. De wanden zijn van Red Cedar en Pavatex Isolair, schapenwollen isolatie van Doschawol en Fermacellplaten aan de binnenzijde. Kortom, de Quantumwoning is tot in de details doordacht.

Gezamenlijk

D. Putman van de ASN Bank legde uit hoe de Quantumwoning gefinancierd kan worden. Jan Prins van Stradion maakte duidelijk dat het mogelijk is om gezamenlijk een project van meerdere woningen te realiseren.

Het enige wat nog ontbreekt is een groep opdrachtgevers of een projectontwikkelaar die het aandurft om de duurzame droom in werkelijkheid om te zetten. Dat het kan lijdt geen twijfel.

Reageer op dit artikel