nieuws

Private financiering Harnaschpolder rond

bouwbreed Premium

amsterdam – De bouw van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder bij Schipluiden kan beginnen. Een consortium van banken heeft zich definitief bereid verklaard het project te financieren. Het Britse model voor private financieringsinitiatieven (pfi) is hier toegepast.

Het consortium Delfluent dat onder meer bestaat uit Veolia (voorheen Vivendi), Delta Water, Waterbedrijf Europoort, Rabobank, Heijmans en Strukton, kan direct beginnen met de bouw van de installatie. Gedurende dertig jaar is het bedrijf naast de bouw ook verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de zuiveringsinstallatie en het leidingennet in de Haagse regio.

Opdrachtgever het Hoogheemraadschap van Delfland, juridisch en fiscaal ondersteund door advocaten van Stibbe, heeft de transactie gestructureerd naar het model van het Engelse pfi, waarin bouw, beheer en onderhoud van publieke projecten worden gefinancierd met privaat geld.

De investering bedraagt ongeveer 420 miljoen euro. Daarmee is dit project na de hsl Infraprovider, het grootste privaat gefinancierde project in Nederland. De A59 Eindhoven-Oss en de N31 in Friesland zijn kleinere voorbeelden. Het geld wordt opgebracht door een consortium van financierende banken waaronder de Europese Investeringsbank. Dit consortium wordt geleid door Rabobank en Dexia.

Zuiveringskosten

Delfland bespaart dankzij de pfi-constructie zo�n 15 procent op de zuiveringskosten van het afvalwater. Vorig jaar al noemde dijkgraaf P.Schoute van Delfland de keuze voor de publiek-private samenwerking goed voor de portemonnee van burgers en bedrijven. “Delfland heeft de moed opgevat niet alles zelf beter te willen weten.” De innovatieve samenwerking levert het Hoogheemraadschap ook nog eens een subsidie van 5,5 miljoen van het ministerie van Financiën op.

Volgens Stibbe heeft het Hoogheemraadschap van Delfland het project kunnen aanbesteden tegen een prijs die enkele tientallen miljoenen euro�s lager ligt dan aanvankelijk begroot. Dit prijsverschil is te danken aan “de uitgewogen structuur van de transactie, een gunstige biedprijs en fiscale optimalisaties.”

Stibbe was als adviseur verantwoordelijk voor het structureren van het project, het begeleiden van de aanbesteding en het vervaardigen van de documentatie. Alleen al de contractuele afspraken beslaan zo�n 600 pagina�s. Stibbe trad eerder op als adviseur van overheden en banken bij de projecten hsl Infraprovider en de A59. De oplevering van de installatie in de Harnaschpolder is geraamdf op 1 januari 2008. Vervolgens wordt binnen 10 maanden de bestaande installatie Houtrust aangepast aan de nieuwste eisen. Als iedereen zich aan de planning houdt, dan beschikt Delfland eind 2008 over een hypermodern zuiveringssyteem met een capaciteit van 1,3 miljoen vervuilingseenheden. Omgerekend is dit een verwerkingscapaciteit van 49.700 kuub afvalwater per uur. Momenteel beschikt het Hoogheemraadschap over een topcapaciteit van 39.600. kuub.

Reageer op dit artikel