nieuws

President Khatami: Bam binnen twee jaar herbouwd

bouwbreed Premium

teheran – De door een aardbeving vernielde stad Bam zal binnen twee jaar zijn herbouwd en meer solide dan voorheen. Dit heeft de Iraanse president Mohammad Khatami beloofd, zo meldde de staatsradio in Teheran gisterochtend.

“De stad Bam moet opnieuw op de kaart verschijnen”, aldus het staatshoofd tijdens een vergadering met leden van zijn kabinet, het parlement, plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders en militairen op het vliegveld van de verwoeste historische stad. Een belangrijke bron van inkomsten voor Bam waren toeristen, die zich vergaapten aan de 2000 jaar oude citadel van de stad. Die is er nu niet meer.

Door de aardbeving zijn in de Iraanse stad Bam – voor zover nu bekend – zeker veertigduizend mensen omgekomen. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Teheran liet weten dat inmiddels dertigduizend lichamen zijn geborgen en begraven. De schatting is dat zeventigduizend Iraniërs dakloos zijn geworden.

De grote aantallen doden en verwoeste gebouwen komen vooral door het feit dat de huizen waren gebouwd van leem, klei en palmbladeren. Negen op de tien huizen zijn vernield.

Het hondenteam van het Nederlandse Rode Kruis zocht de afgelopen dagen in het door de aardbeving getroffen gebied naar overlevenden die mogelijk nog onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Volgens de woordvoerster van het Rode Kruis is de kans klein dat er nog levende mensen onder het puin liggen, omdat de meeste gebouwen volledig zijn vergruisd.

“De lemen huizen zijn ingeklapt en het puin bestaat grotendeels uit gruis”, aldus de woordvoerster. “Bij de grote aardbeving in Turkije in 1999 stortten veel flatgebouwen in. De grote betonnen brokstukken die daarbij vrijkwamen, lieten in sommige gevallen nog ruimte vrij voor overlevenden. Het gruis in Bam is zo fijn dat daar geen ruimte voor is.

De nadruk in de hulpverlening ligt nu op de mensen die deze ramp in elk geval wel hebben overleefd. Die mensen moeten eten, drinken en medicamenten krijgen. Het is vreselijk om een beslissing te nemen op te houden met zoeken, maar in dit soort gevallen moeten er nu eenmaal knopen worden doorgehakt.”

Reageer op dit artikel