nieuws

Prefadim biedt turnkey in prefab

bouwbreed Premium

waardenburg – Sinds 5 december is ons land een aanspreekpunt voor prefab betonbouw rijker. Prefadim Nederland gaat werken volgens het één-loketprincipe. Met een op maatwerk gebaseerd traject van engineering, productie, logistiek, montage en projectcoördinatie wil het bedrijf aannemers zoveel mogelijk werk uit handen nemen. Je zou het turnkey in prefab kunnen noemen.

“Veel betonfabrieken proberen de aannemer van dienst te zijn met een stukje voor- en natraject, maar in de praktijk ligt het grootste accent steeds weer op de productie van de betonelementen. Zaken als engineering en montage worden er min of meer noodgedwongen bijgedaan. Van echte projectcoördinatie is vaak geen sprake”, zo verklaart technisch directeur D. Das de opstart van nóg een prefabbetonbedrijf.

“In onze contacten met aannemers proeven wij een grote behoefte aan een totaalconcept. Aannemers willen de complete ruwbouw het liefst op één plek wegleggen, om zodoende planningsrisico�s af te dekken”, aldus Das. “En dat liefst tegen een vaste prijs”, voegt zijn collega en commercieel directeur H. Gilbers eraan toe.

Ook al is de concurrentie groot en zijn de economische omstandigheden niet gunstig, van het totaalconcept wordt verwacht dat het aannemers voldoende aanspreekt om Prefadim een eigen plek op de Nederlandse prefabmarkt te gunnen. “Als de bouwmarkt straks weer aantrekt, willen we natuurlijk klaar staan voor het grote werk,” zo verwoordt Gilbers de commerciële ambitie.

Het nieuwe bedrijf is gelieerd aan het in Deerlijk (bij Kortrijk) gevestigde Prefadim België. Dat komt voort uit een aannemersbedrijf en produceert sinds 1992 constructief en architectonisch beton voor zowel b&u als gww.

Prefadim Nederland kan dus terugvallen op kennis en productiecapaciteit van de Belgische zusteronderneming, die overigens al zo�n 40 procent van de omzet uit Nederland haalt. Via de Nederlandse vestiging moet dat aandeel worden vergroot, want “in België is er nog minder marktperspectief dan in Nederland”, aldus Gilbers. Wel is het dan nodig om de klant iets extra�s te kunnen bieden en dat zou het Prefadim-totaalconcept moeten zijn.

Uitbesteden

In economisch mindere tijden zijn ook aannemers geneigd meer zelf te doen. In de prefabwereld zie je dat op montagegebied, aldus de Prefadim-directie. Werknemers ontslaan kan altijd nog en montagewerk ziet er van buitenaf simpel uit, dus dat doen we wel even, zo wordt dan gedacht. Wat die aannemers volgens Prefadim niet zien, is de hoeveelheid voorbereiding die aan de uiteindelijke montage vooraf gaat.

“Zo�n 80 procent van die voorbereiding bestaat bijvoorbeeld uit tekenwerk”, aldus Gilbers. Verder moeten logistiek, volgorde van monteren en verbindingstechniek vooraf goed zijn doordacht. “Als een aannemer weinig ervaring heeft met montagewerk loopt hij onvermijdelijk tegen problemen aan die hem tijd en, vanwege een uitlopende planning, uiteindelijk veel geld gaan kosten. Vandaar dat wij denken met ons totaaltraject een groot stuk risico voor hem te kunnen afdekken.”

Prefadim doet niet alleen de pure prefabbouw, maar neemt desgewenst ook de bijbehorende natte betonbouw in het traject op. Zodat bij toepassing van breedplaatvloeren de bijbehorende betonstort onder eigen regie blijft en er bijvoorbeeld geen vertraging optreedt door logistieke verwarring.

“Dat vloeit logischerwijze voort uit onze één-loketfilosofie”, aldus Das. “Overigens doen wij geen puur nat betonwerk, het moet in verhouding staan tot het prefabgedeelte.”

Reageer op dit artikel