nieuws

Praktijkopleiding steekt leerlingen in het nieuw

bouwbreed

leeuwarden – Een Amerikaanse overall, veiligheidsschoenen, een helm, oordopjes, een veiligheidsbril en mondbeschermers. Bij de Praktijkopleiding Bouw liggen al die attributen klaar voor de derdejaarsleerlingen Bouwtechniek van zestien Friese vmbo-scholen.

In totaal krijgen 350 Friese leerlingbouwvakkers de spullen. “Het is een hele investering”, zegt F. de Jong, directeur van Praktijkopleiding Bouw. “Maar dat is het zeker waard. We hopen dat de actie leerlingen stimuleert een opleiding tot timmerman of metselaar bij ons te volgen en daarna bij een BouwNed-bouwbedrijf aan de slag te gaan.”

Een vergelijkbare actie vorig jaar was een groot succes. Doel ervan is het imago van de bouw te verbeteren en de bedrijfstak aantrekkelijk te maken voor jongeren.

Het initiatief wordt door de docenten van de opleiding toegejuicht. Ze vinden het een prettige gedachte dat hun jongens voorzien van de juiste kleding en veiligheidsmiddelen aan de slag gaan. “De docenten zijn in feite onze ambassadeurs”, aldus De Jong. “Zij adviseren hun leerlingen om een opleiding aan onze school te volgen.”

Ook de komende jaren krijgen beginnende bouwvakkers een kledingset. De Jong: “Negentig procent van onze leerlingen komt uit het vmbo. De zeventien vmbo-scholen in deze provincie zijn dus een belangrijke schakel voor ons waar we graag wat voor willen doen.”

Reageer op dit artikel