nieuws

Oorzaak val kraan op graansilo laat zich nog raden

bouwbreed Premium

rotterdam – De bouwkraan die dinsdagmiddag in Rotterdam op een graansilo viel, heeft het leven gekost aan een 24-jarige man. Brandweerlieden hadden gisteren grote moeite het lichaam te bergen omdat een naastgelegen fabriekshal, op het dak waarvan een gedeelte van de giek en het contragewicht belandden, op instorten stond.

De 80 meter hoge torenkraan van het type Peiner 415SK kantelde dinsdagmiddag door nog onbekende oorzaak. De 51-jarige Spaanse kraanmachinist, die op het dak van de zeker 30 meter hoge graansilo bij metrostation Maashaven terecht kwam, liep een kaakfractuur en borstletsel op. Een 29-jarige man uit Baarle Nassau, collega van het dodelijke slachtoffer, een ribfractuur door vallende brokstukken.

Op het moment dat de giek en het contragewicht door het dak vielen, waren de bouwvakkers aan het werk in een productiehal van Quaker Oats aan de Brielselaan. Door de duisternis en de instabiliteit van de eerste verdiepingvloer waarop het 24-jarige slachtoffer uit Ulicoten lag – bedolven onder het staal en betonbrokstukken – staakten de brandweerlieden dinsdagavond rond 21.00 uur hun bergingswerkzaamheden. De zoekactie werd gistermorgen hervat. Rond vier uur werd het slachtoffer geborgen.

De graansilo, waarin danceclub Now & Wow komt, brak de val van de giek en de top van de kraan, die werd gebruikt voor de bouw van het nieuwe woonhotel Queen of the South. Het gevaarte bleef metershoog boven de drukke Brielselaan hangen. Als de kraan een paar meter naar links was gevallen, was hij midden op de weg terechtgekomen.

Dura Vermeer Zoetermeer, die in combinatie met Ballast Nedam het woonhotel bouwt, is geschokt door het ongeval. “Wij staan ook met open mond”, zegt woordvoerder P. Vonk, die het ongeval “rampzalig” vindt. “We snappen werkelijk niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er kunnen tientallen redenen zijn. Zo is nog niet bekend of er al schade was aan het gebouw waar de kraan op viel. De ravage wordt nu uitgeplozen.”

Dura Vermeer huurde de torenkraan van het Belgische bedrijf Arcomet. Maar de kraan is ook niet van dit bedrijf het eigendom, aldus een woordvoerder van Arcomet, die vanwege het lopende onderzoek niet veel kan zeggen. “De fabrikant is vandaag ter plekke.”

Intussen is een kraanbedrijf dinsdagavond en gistermorgen aan de slag gegaan om de over de Brielselaan hangende en met de top op de silo liggende kraan te demonteren en te takelen. Volgens de politie nemen deze werkzaamheden nog wel enige tijd in beslag.

De ongevalsplaats is met hekken afgezet en wordt bewaakt door politiemensen en medewerkers van Stadstoezicht. De Arbeidsinspectie, Bouw- en Woningtoezicht en politie hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het kantelen van de bouwkraan.

De graansilo bij metrostation Maashaven brak de val van de torenkraan, die een gat sloeg in het dak. Een gedeelte van de giek en het contragewicht kwamen schuin over dit dak terecht op het naast de silo lager gelegen gebouw. Brandweerlieden zochten de hele dag naar het 24-jarige slachtoffer dat daar onder het puin lag.

Foto: Roel Dijkstra/Mirjam van der Hoek

Reageer op dit artikel