nieuws

Ontruiming Amercentrale

bouwbreed Premium

GEERTRUIDENBERG – Essent is begonnen met het gefaseerd leegruimen van de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. Daarin vonden eind september vijf onderhoudsmedewerkers de dood toen een 65 meter hoge steiger instortte tijdens onderhoudswerk.

Het weghalen van de enorme spaghettiberg van stalen pijpen gebeurt onder nauwlettend toezicht van de Arbeidsinspectie. Die bepaalt onder meer welk materiaal nog moet worden onderzocht en wat weg kan. Het justitieel onderzoek naar het ongeval in de Amercentrale is nog in volle gang. Het Openbaar Ministerie verwacht dat dat nog wel enkele maanden in beslag neemt. Ook nadat het Openbaar Ministerie de stoomketel juridisch heeft vrijgegeven, duurt het nog geruime tijd voordat eenheid 9, waarvan de ketel een onderdeel is, weer in bedrijf is.

Na het leegruimen, begint Essent met het repareren van de ketel. Hierin is bij de redding en de berging van de slachtoffers een fors aantal gaten geboord. De beschadigingen aan de binnenkant van de ketel worden pas geinventariseerd als alles eruit is. Behalve de reparatie moet ook de afgebroken revisie van de ketel worden voltooid. (anp)

Reageer op dit artikel