nieuws

NMa: Boete van hoogste categorie terecht

bouwbreed

den haag – De kartelautoriteit NMa heeft de leden van de Schiphol Acht de hoogste boete opgelegd die ze volgens haar eigen richtlijnen kan geven.

Een boete van “de hoogste categorie” was volgens de mededingingsautoriteit op zijn plaats omdat de betrokken aannemers willens en wetens de wet hebben overtreden. In totaal kregen de acht bouwbedrijven (onderdelen van Ballast Nedam, Dura Vermeer, Volker Wessels, Heijmans, Koop Tjuchem, Ooms Avenhorn en BAM) 94,2 miljoen euro boete voor hun kiezen.

“Ze wisten dat ze fout waren”, zegt woordvoerder S. Bierling van de NMa. “Ze zijn in 1992 en nog eens in 1996 nadrukkelijk gewaarschuwd dat vooroverleg niet meer was toegestaan. Desondanks zijn ze doorgegaan. Dat rekenen we de bedrijven zeer aan.” De boete werd daarom nog eens extra verhoogd met 10 procent. Volgens Bierling doet de kartelwaakhond dat alleen in uitzonderlijke gevallen.

Strafvermindering

Twee Amsterdamse wegenbouwbedrijven, AC de Groot en Floris, kregen juist strafvermindering. De twee bouwers maakten samen met Zandrema verboden afspraken bij de aanbesteding van twee relatief kleine projecten in de hoofdstad. De Groot en Floris gaven vrijwillig volledige openheid van zaken en kregen daarom korting op de opgelegde boetes. “Dat we in deze kleine zaak toch zijn opgetreden, heeft te maken met het moment van de verboden afspraken”, zegt Bierling. “Die zijn gemaakt nadat de bouwenquête al vrijwel was afgerond. Dat vinden wij zeer kwalijk.” Behalve de bouwbedrijven betrokken bij de Schiphol Acht en de Amsterdamse projecten, werden ook negen aannemers beboet die volgens de NMa jarenlang verboden aanbestedingsafspraken maakten bij wegenonderhoud in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Verder kregen vijf atletiekbanenbouwers, waaronder Arcadis, Oranjewoud en Van Gelder, een bekeuring. Heijmans kreeg bovendien nog een geldstraf vanwege een mededingingsbeperkende overeenkomst met het Franse bedrijf Soletanche.

Diepgravend

Bij haar onderzoek heeft de NMa gebruikgemaakt van de schaduwboekhouding van het Groningse bouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee de hele bouwfraude-affaire in 2001 aan het rollen kwam. Ook baseerde de kartelautoriteit zich op aanwijzingen van tipgevers of op gegevens uit eigen onderzoek. Op basis van die aanwijzingen deed de NMa diepgravend onderzoek naar diverse concrete zaken.

“Door de verboden afspraken is de concurrentie in de bouwsector ernstig gefrustreerd en zijn opdrachtgevers benadeeld”, concludeert de NMa. “Daarom merken wij de overtredingen aan als zeer ernstig.”

De praktijken in de bouwwereld leidden vorig jaar tot een parlementaire enquête. Een van de conclusies was dat de afspraken in de bouwwereld de prijzen hebben opgedreven. Hoeveel er te veel is betaald, valt moeilijk vast te stellen. De NMa kwam eerder uit op de schatting dat opdrachtgevers 10 procent te veel hebben betaald.

Reageer op dit artikel