nieuws

Mobiele bouwkraan in voorbereiding

bouwbreed Premium

amersfoort – Pas op de Bauma die volgend jaar tussen 29 maart en 4 april in München plaatsheeft toont Liebherr de definitieve uitvoering van de mobiele bouwkraan MK100. Dit demonstratiemodel wordt volgens Liebherr Nederland in Amersfoort verkocht aan de Nederlandse kraanverhuurder Convoi Europe.

De onderwagen staat op vijf assen en acht bestuurde wielen. De kraan vouwt automatisch in en uit. De transportmaten bedragen in lengte en breedte respectievelijk 15,38 en 3 meter. De MK 100 heeft een haakhoogte van 25 of 33 meter waarbij de loopkat 44 of 52 meter ver komt.

De kraan heft maximaal 8000 kilo en kan op het uiterste puntje van een 44 of 52 meter lange giek nog respectievelijk 2500 en 1600 kilo tillen. Onder een hoek van 30 graden bereikt een 44 meter lange giek een maximale haakhoogte van 54 meter en een 52 meter lange giek een haakhoogte van 85 meter.

Proefmodellen

Liebherr heeft momenteel vier uitvoeringen van de MK 100. De eerste bestaat alleen in de vorm van een onderwagen. Beladen met gewichten beproeven de ingenieurs het weggedrag van het chassis. De Rijksdienst voor het Wegvervoer (RDW) en de Duitse keuringsinstantie TüV buigen zich momenteel over de tweede variant die wel van een bovenwagen is voorzien. Het derde model is alleen als bovenwagen uitgevoerd. De vierde MK 100 toont Liebherr op de Bauma als de nieuwe mobiele bouwkraan.

De fabrikant bouwt de onderwagens in Ehingen waar ook de mobiele telescoopkranen vandaan komen. De bovenwagen rolt uit de fabriek in Biberach waar Liebherr ook de torenkranen bouwt. Liebherr Nederland verwacht dat de fabrikant een handelsuitvoering maakt van de twee complete proefmodellen. Ook als testmaterieel zijn mobiele bouwkranen te duur om na het afsluiten van de beproevingen af te schrijven.

Reageer op dit artikel