nieuws

Middelburg maakt vaart met theater

bouwbreed Premium

middelburg – Na jarenlang puzzelen over de locatie van een nieuw theater, is TBI Beton- en Waterbouw Voormolen sinds kort bezig met de aanleg van de bouwput. Het nieuwe theater komt op het terrein van de voormalige Berghuijskazerne aan de Zuidsingel in Middelburg.

De aanbesteding voor de bouw is inmiddels in volle gang. Vijf geselecteerde aannemers komen nog deze maand met hun plannen. Rond februari maakt de gemeente een keuze, waarna de bouw van het theater en een parkeergarage waarschijnlijk in mei kan beginnen.

De bouwplannen voor een nieuw theater beheerst al jaren de gemeentelijke agenda�s. De huidige schouwburg en filmtheater Schuttershof zijn sterk verouderd. Aanpassen aan alle eisen zou een miljoeneninvestering vergen. Voor wat meer geld heeft de stad liever een nieuw theater.

Het nieuwe theater en de parkeergarage kosten 32 miljoen euro. Het ontwerp is van Claus en Kaan Architecten. De gevels worden opgetrokken uit rode bakstenen. Het gebouw krijgt twee theaterzalen en twee filmzalen.

Er zijn veel locaties bekeken. De plek aan de Zuidsingel kwam als beste uit de bus. Dat het terrein midden in het centrum ligt vlakbij bebouwing, maakt het geen eenvoudige klus. De eerste vertragingen zijn dan ook al opgetreden.

De sloop van de oude kazerne op de plek waar het nieuwe theater moet komen viel tegen. Archeologisch onderzoek zorgde eveneens voor vertraging en omwonenden lieten de aanleg van de bouwput voor korte periode stilleggen. Ze maken zich bezorgd over de afwikkeling van de schade aan hun huizen die ontstaan is bij de sloop van de kazerne. De bewoners willen dat de gemeente de schade zo snel mogelijk vergoedt.

De gemeente laat weten dat haar verzekeringmaatschappij het grootste deel van de schade vergoedt; voor het resterende deel moet nog worden gesproken met de verzekeraar van de sloper.

Veel meer vertragingen moeten er niet komen, want Middelburg mag van de Arbeidsinspectie tot 1 januari 2007 nog gebruikmaken van het oude theater. Naar verwachting wordt het nieuwe theater halverwege 2006 in gebruik genomen.

Om de kans op nieuwe schaden zo veel mogelijk te beperken, eist de gemeente van de bouwer van de bouwput extra voorzorgsmaatregelen. Om trillingen te voorkomen worden de heipalen geboord en de damwanden opgebouwd door beton te storten in de geboorde gaten. Een extern onderzoeksbureau heeft geconstateerd dat de gebruikte methode inderdaad de beste is op die locatie.

geen eenvoudige klus

Reageer op dit artikel