nieuws

Metaalplaat bescherming van kozijn en buitendeur

bouwbreed Premium

Een gemiddelde buitendeur staat bloot aan diverse invloeden, met alle gevolgen van dien. Onderhoudsarm metaal kan kostenbesparend werken.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1022144

houders: J.M. & J.C. Hutardo Torres, Malaga (Sp)

uitvinders: J.M. & J.C. Hutardo Torres

“Tot op heden geven buitenafsluitingen met een deur een onderhoudsprobleem als gevolg van het feit dat buitenoppervlakken niet alleen aan weersinvloeden, maar aan allerlei inwerkingen van buitenaf blootstaan”, schrijven de uitvinders meteen aan het begin van hun octrooiaanvrage. En ze vervolgen: “Als gevolg hiervan dient het buitenoppervlak van de deur regelmatig bijgewerkt en geschilderd te worden, met alle kosten die daaraan verbonden zijn.”

Allemaal nog goed te volgen, maar dan wordt het lastiger: “Deze buitenafsluitingen worden regelmatig beschadigd als gevolg van vandalisme waarbij met geweld de uiteinden van de genoemde metalen platen van de deur of het kozijn vernield worden.” Misschien dat in Spanje beplating op de buitendeur gebruikelijk is, maar deze opmerking over metalen platen komt wel erg uit de lucht vallen.

De uitvinders willen met hun “verbeterde afsluiting” van een deur “bijzondere constructie-elementen toevoegen met als doel het onderhoud aan de buitenzijde te verminderen, aan de binnenzijde een afwerking te waarborgen die bij de inrichting van het vertrek past, de montage te vereenvoudigen en een grotere mate van stevigheid en veiligheid van de afsluiting te verkrijgen zonder de warmte- en geluidsisolerende aspecten te vergeten.”

De geoctrooieerde deur van J. & J. Hutardo Torres bestaat uit een houten geraamte met aan de binnenzijde een plaat multiplex en aan de buitenzijde een plaat metaal. Bijvoorbeeld verzinkt staal, roestvast staal of aluminium. Tussen beide platen zit isolatiemateriaal.

De buitenplaat loopt door tot over de zijkanten van de deur en dekt deze gedeeltelijk af. De plaat heeft daarvoor aan de onder- en zijkanten een C-vorm, waarvan de eindvleugel precies past in groeven die zijn aangebracht in het raamwerk. Aan de bovenzijde heeft de plaat een rechthoekige vouw, die de bovendorpel van de deur grotendeels bedekt. Ook het houten deurkozijn is afgedekt met metaal. In de onderdorpel van de deur zit een kanaal voor het zo nodig aanbrengen van een tochtwering. Het octrooi omvat ook een alternatieve uitvoering van deur en kozijn, waarbij het metaal verder doorloopt.

De uitvinders lijken met hun “verbeterde afsluiting” toch nog niet al hun doelen te hebben bereikt. Het metaal zal inderdaad bijdragen aan een onderhoudsarme en inbraakwerende buitenkant, maar het blijft een raadsel hoe de plaat multiplex kan waarborgen dat de afwerking aan de binnenzijde past bij de inrichting van het vertrek of de hal achter de deur.

Wat is hier de meerwaarde ten opzichte van bestaande deuren? En deze Spanjaarden vragen zich al helemaal niet af of die metalen deur en deurkozijnen wel passen bij de rest van het betreffende pand. Verder blijkt ook nergens uit het octrooi waaruit die voorgespiegelde “vereenvoudigde montage” bestaat.

Joost Melten

Reageer op dit artikel