nieuws

Limburgse woede om tracé IJzeren Rijn

bouwbreed

roermond – De provincie Limburg en de gemeente Roermond zijn woedend op minister Peijs (verkeer). Dit naar aanleiding van een brief van de bewindsvrouw waarin zij het structureel weer in gebruik nemen van het bestaande tracé van de IJzeren Rijn “niet onmogelijk” noemt. De Limburgse overheden noemen deze opmerking van de minister “ongeloofwaardig” en “genant”.

Pas medio 2004 doet een speciale arbitragecommissie uitspraak over de vraag of en waar de IJzeren Rijn als spoorverbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied moet komen. Limburg wil al helemaal geen hergebruik van die oude, 19de eeuwse spoorlijn. Als die er komt, willen Limburg en Roermond die slechts als tijdelijke verbinding. Bovendien is er dan een omleiding rond Roermond nodig, omdat de bestaande rails op 10 meter afstand van honderden woningen op slaapkamerhoogte lopen.

Nu schrijft Peijs in een brief aan de provincie, dat rekening gehouden moet worden met de mogelijkheid dat die oude lijn toch gebruikt kan gaan worden. “Dat is dwars tegen alle eerdere afspraken in”, aldus een verontwaardigde verkeersgedeputeerde M. Vestjens.

Peijs wees in haar brief een verzoek van de provincie Limburg af, die een gelijkvloerse kruising wil aanleggen met een nieuwe provinciale verbindingsweg, de N293, naar de toekomstige A73 bij Roermond. Peijs wil dat een tunnel onder het spoor komt en dat gaat de provincie 3 miljoen euro extra kosten.

“Wij dachten dat dit deel van de IJzeren Rijn toch nooit meer gebruikt zou worden”, aldus Vestjens. “Nu laat Peijs weten, dat we 3 miljoen extra moeten uitgeven voor een ongelijkvloerse kruising, omdat daar misschien toch treinen over komen. Dit kan niet.” (anp)

Reageer op dit artikel