nieuws

Lichttoren Philips krijgt tweede kans

bouwbreed Premium

eindhoven – Woningcorporatie Trudo wordt de nieuwe eigenaar van de Lichttoren in Eindhoven. Trudo koopt het voormalige Philips-gebouw in het centrum van de stad van projectontwikkelaars IBC Vastgoed en Stam + De Koning Vastgoed.

Deze ontwikkelingscombinatie met de naam �Eindhoven Allicht� had grootse plannen met het industriële rijksmonument. Die kwamen tot stand als resultaat van een prijsvraag. De afgelopen jaren is het niet gelukt de plannen – een combinatie van wonen, kantoren, horeca en een hotel – ook echt uit te voeren.

Trudo begint niet opnieuw, maar past het bestaande ontwerp op verschillende punten aan. Een belangrijk verschil is dat Trudo op zoek is gegaan naar een echte publiekstrekker. Dat wordt cultureel centrum Plaza Futura, dat verhuist naar de Lichttoren. Daarvoor wordt het gebouw aan de voorkant uitgebreid.

Verder is er in het nieuwe plan meer ruimte gecreëerd voor wonen. Zeventig procent van het complex (15.000 vierkante meter) wordt ingevuld met lofts. Op de eerste verdieping zijn kleine kantoorunits gepland. De invulling van het reeds eerder geplande hotel wordt anders. Het wordt geen regulier hotel, maar een plek waar tijdelijke bewoners, zoals studenten en buitenlandse werknemers, een aantal maanden kunnen wonen.

Onderwerp van studie is nog het Lichtplein aan de achterkant van de Lichttoren. Trudo wil dat plein beter kunnen benutten voor buitenactiviteiten.

De Eindhovense woningcorporatie wil vaart maken met de uitvoering van de plannen. Over ruim een jaar zou de bouw en verbouw moeten beginnen.

De projectkosten worden voorzichtig geschat op zo�n 75 miljoen euro. Hoewel Trudo het financiële risico draagt voor het project, is er wel een samenwerking met andere partijen, zoals De Nieuwe Combinatie (waarin Trudo en Stam + De Koning Vastgoed participeren) en de gemeente Eindhoven.

Wethouder M. Schreurs is blij dat de Lichttoren met Trudo een tweede kans krijgt. Voor Eindhoven heeft het complex een emotionele waarde als symbool van de wederopbouw. “Het is belangrijk voor de kracht van de stad, om altijd door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten.” Hoewel de gemeente samen met Philips destijds zelf koos voor de plannen van Eindhoven Allicht, was dat geen inschattingsfout volgens Schreurs. Trudo is beter ingevoerd in de stad en houdt nadrukkelijk rekening met de omgeving en met de toekomstige gebruikers.

Reageer op dit artikel