nieuws

Laagste prijs nog voor sprake is van definitief bestek

bouwbreed Premium

den haag – Bij de aanbesteding van een vmbo en praktijkschool in Culemborg, is de selectie van de aannemer al gebeurd voor er een definitief bestek was. Toch was daarbij de laagste prijs het criterium.

Fokkens Bouwadvies heeft een manier bedacht om de aanbestedingsfase aanzienlijk te verkorten. Dit levert alle partijen naast tijdwinst ook een besparing van de kosten op. Door de hoeveelheden al uit te rekenen terwijl de architect nog bezig is met het afronden van de bestekstukken, kan een aanzienlijke tijdwinst worden geboekt in het aanbestedingstraject.

De besparing wordt gehaald doordat Fokkens Bouwadvies de hoeveelheden al kan uitrekenen en een directiebegroting kan maken na de definitieve ontwerpfase, als de architect nog bezig is met de afronding van het bestek.

De methode werd voor het eerst toegepast voor een nieuwbouwproject van GAJ Architecten uit Arnhem. Zij zagen zich voor de taak gesteld de nieuwbouw van een vmbo en praktijkschool in Culemborg in korte tijd te realiseren. Het is in deze sector van belang dat projecten vóór het nieuwe schooljaar worden opgeleverd.

De tijdwinst bij het project in Culemborg was ongeveer drie maanden. De hoeveelhedenstaten werden nog voor er een definitief bestek was ter beschikking gesteld van de aannemers. Op basis van de voorlopige aanbiedingen, die goed vergelijkbaar waren omdat iedereen dezelfde hoeveelheden had, werd de goedkoopste aannemer gekozen. Vervolgens werd met die aannemer onderhandeld over het definitieve bestek.

Volgens directeur P. Voigt van Fokkens Bouwadvies waren alle partijen tevreden met de gebruikte methode. “Wij kregen zelfs een compliment van de aannemer voor de geleverde gegevens.” Hij wil dit concept dan ook bij meerdere projecten toepassen. Ook het architectenbureau verwacht vaker gebruik te gaan maken van deze methode.

Reageer op dit artikel