nieuws

Koepel Aviodome definitief gered van slopershamer

bouwbreed

schiphol-rijk – Het koepelgebouw van Aviodome op Schiphol is gered van de slopershamer. De Levend Evangelie Gemeente (LEG) in Schiphol-Rijk heeft het gebouw aangekocht voor 250.000 euro.

De voormalige huisvesting van het nationale luchtvaartmuseum stond al geruime tijd in de belangstelling van de kerkgemeenschap. De LEG wil het gebouw gebruiken voor de maandelijkse jongerendiensten, die nu door ruim 1200 jongeren worden bezocht.

Bijna was de LEG te laat. Voor de sloop van de uit 1971 daterende Aviodome-koepel, een baanbrekend ontwerp van de Amerikaanse architect R. Buckminster Fuller, was namelijk reeds door de gemeente Haarlemmermeer een sloopvergunning afgegeven. De kerk start een inzamelingsactie om de aankoop, demontage, transport en opbouw te financieren. “Ook is het de bedoeling een aantal bijgebouwen te plaatsen”, licht woordvoerder M. Piet van de LEG toe. Geschat wordt dat “enkele miljoenen nodig zijn om de hele operatie te betalen”.

Voor de koepel is echter nog geen nieuwe locatie voorhanden. De gemeente Haarlemmermeer is onlangs een inspanningsverplichting aangegaan voor het zoeken naar een nieuwe plek. Deze week verwacht Piet meer duidelijkheid.

De demontage van Aviodome begint in januari. De in totaal 2524 ruitvormige aluminium panelen van de binnen- en de buitenkoepel worden schoongemaakt en opgeslagen in afwachting van de wederopbouw.

Reageer op dit artikel