nieuws

Kennisinstituut bouwfouten voorkomt herhaling

bouwbreed Premium

utrecht – Een kenniscentrum dat snel ernstige gebreken analyseert en de bevindingen openbaar maakt kan herhaling van bouwfouten voorkomen. Daarvoor pleit hoofd Bouwtoezicht ir. C.M. Rach van Rotterdam. Want door ellenlange juridische procedures duurt het nu soms wel tien jaar voordat de buitenwereld kan leren van ernstige fouten. Rach lanceerde zijn idee op het Cobouw-congres […]

utrecht – Een kenniscentrum dat snel ernstige gebreken analyseert en de bevindingen openbaar maakt kan herhaling van bouwfouten voorkomen. Daarvoor pleit hoofd Bouwtoezicht ir. C.M. Rach van Rotterdam. Want door ellenlange juridische procedures duurt het nu soms wel tien jaar voordat de buitenwereld kan leren van ernstige fouten.

Rach lanceerde zijn idee op het Cobouw-congres �Aansprakelijkheid bij bouwfouten� dat gisteren in Utrecht plaatsvond. Zijn eigen dienst doet sinds twee jaar structureel aan kennisvorming door regelmatig met alle inspecteurs aansprekende gevallen te behandelen waar het mis ging. Daar worden dan experts van verschillende disciplines bij gehaald zodat het probleem vanuit verschillende invalshoeken kan worden belicht. Vooral bij ongelukken die zich op het grensvlak van twee aandachtsgebieden bevinden, werkt dat volgens Rach verhelderend. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de bouwkraan die vorige week in Rotterdam neerstortte op een fabrieksgebouw. Daar waren niet alleen bouwregels in het geding, maar eerder nog arbeidsomstandigheden.

Dat veel onderzoeksinformatie vertrouwelijk is totdat de laatste rechtszaken achter de rug zijn, hoeft volgens Rach geen belemmering te zijn voor een nationaal bouwfouten instituut. Een geval als de balkonramp in Maastricht laat zich inderdaad nauwelijks anonimiseren erkent hij, maar het instituut zou de verzamelde informatie in elk geval zo moeten presenteren dat er niet direct met een beschuldigende vinger wordt gewezen. Nuchtere, zakelijke informatie zou iedereen in staat moeten stellen tijdig de goede lessen te trekken, zodat geen onnodige angst ontstaat over de toepassing van bijvoorbeeld isokorven.

Reageer op dit artikel