nieuws

Kartelpolitie ziet af van nader Vinex-onderzoek

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet geen nader onderzoek naar mogelijke concurrentieverstoringen op Vinex-locaties. Dit heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken aan de Tweede Kamer meegedeeld. De kartelpolitie blijft de ontwikkelingen echter wel volgen.

Directeur-generaal mr. P. Kalbfleisch van de NMa heeft de minister laten weten geen aanleiding te zien in een nieuw onderzoek. Verschillende bestaande onderzoeken bieden volgens hem te weinig “concrete signalen van mededingingsrechtelijke aard” om er opnieuw naar te kijken. Hij blijft echter de kwestie wel volgen. “De NMa blijft alert op mededingingsrechtelijke signalen over mogelijke concurrentieverstoringen bij de ontwikkeling van Vinex- en andere nieuwbouwwoningenlocaties. Mochten zich relevante ontwikkelingen voordoen, dan stel ik u hiervan vanzelfsprekend op de hoogte”, aldus Kalbfleisch in zijn brief aan Brinkhorst.

De Kamer had in de nasleep van de parlementaire enquête naar bouwfraude op nader onderzoek aangedrongen, omdat sprake zou zijn van prijsopdrijving in de grote nieuwbouwwijken. Bovendien doet het ministerie van VROM nog aanvullend onderzoek naar de concurrentie op Vinex-locaties. Daarnaast bestaan al rapporten over het onderwerp van de Universiteit Nijmegen, Arcadis en het Instituut voor Bouwrecht, zei minister Dekker (VROM) vorige week. Zij stuurt deze onderzoeken met haar eigen analyse in de loop van volgend jaar aan het parlement.

Reageer op dit artikel