nieuws

Kabinet geeft ruimtelijke visie Waterlinie impuls

bouwbreed

den haag – De start van de uitvoering van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is met een besluit van het kabinet een belangrijke stap dichterbij gekomen.

Het kabinet heeft ingestemd met het Linieperspectief, de ruimtelijke visie voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook met de toekenning van Europese subsidie aan acht landen met verdedigingslinies, waaronder Nederland, geeft het herstel en de uitbreiding van de linie een stimulans.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is de oorspronkelijke verdedigingslinie, aangevuld met nieuwe functies zoals recreatie, waterbeheer, landbouw, natuur en verkeer. Door de gebieden rond de linie te ontwikkelen, kan de linie worden behouden, zo luidt het doel.

De 85 kilometer lange waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en had tot doel het verstedelijkte Westen te verdedigen. De gebieden ten oosten van de linie konden onder water worden gezet. Langs de waterlinie stonden zo�n vijftig forten, waarvan er straks een aantal voor publiek toegankelijk worden gemaakt.

Begin 2004 wordt bekeken waar het geld vandaan moet komen om de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit te voeren. Vast staat al wel dat het Linieperspectief wordt opgenomen in de nieuwe Nota Ruimte.

Een pps-contract voor de gehele linie lijkt minister Dekker overigens niet haalbaar, zo zei ze medio november bij een werkbezoek aan Fort Vechten. “Eventuele privaat/publieke mogelijkheden zullen derhalve op deelniveaus moeten worden uitgewerkt”.

Reageer op dit artikel