nieuws

Justitie geeft verdachte bouwers snel duidelijkheid

bouwbreed Premium

rotterdam – Justitie laat nog voor kerst weten welke bouwbedrijven worden vervolgd voor bouwfraude. Dat heeft woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigd.

Ruim twee maanden geleden werd het politieonderzoek naar onregelmatigheden in de bouw afgerond en naar de officieren van justitie gestuurd. “Welke conclusies het Openbaar Ministerie uit het onderzoek trekt, wordt deze maand bekendgemaakt”, zegt De Bruin. “Dat gebeurt in ieder geval nog voor kerst.”

De vier bouwbedrijven die justitie op de korrel heeft, weten dan of ze daadwerkelijk zullen worden vervolgd. Volgens De Bruin betekent dat niet dat ze direct voor de rechter moeten verschijnen. Eerst zullen nog verhoren plaatsvinden bij de rechter-commissaris. “Verdachte bouwbedrijven kunnen zelf ook getuigen laten horen. Daarom hebben zij inmiddels ook de dossiers van het politieonderzoek ontvangen. De bedrijven en hun advocaten moeten zich immers kunnen voorbereiden.”

Pas na de verhoren bij de rechter-commissaris krijgen de aannemers wel of niet een dagvaarding. Dan wordt ook duidelijk wanneer de rechtszaken zullen worden gehouden. De Bruin sluit echter niet uit dat deze maand al de mogelijke datum voor de start van het bouwfraudeproces wordt geprikt en bekendgemaakt.

Hoewel het Openbaar Ministerie tot dusver de namen van de vier verdachte bouwbedrijven niet heeft willen prijsgeven, gaat het vrijwel zeker om Koop, Heijmans, Volker Wessels en BAM. Heijmans en Volker Wessels hebben zelf toegegeven dat er een justitieonderzoek tegen hen loopt. Behalve de ondernemingen, zullen ook een aantal managers en enkele ambtenaren zich moeten verantwoorden.

Uit stukken die in het bezit zijn van deze krant, blijkt dat justitie ook de rol van Ad Bos heeft onderzocht. Bos, oud-directeur van Koop Tjuchem, bracht eind 2001 de bouwfraude in de openbaarheid.

In het politiedossier bevinden zich verklaringen die Bos beschuldigen van diefstal en afpersing. De klokkenluider wordt ervan beticht de beruchte schaduwboekhouding uit een woning te hebben gestolen. Die zou hij vervolgens tegen een bedrag van 3 miljoen gulden te koop hebben aangeboden aan de directie van Koop Tjuchem. “De boekhouding zou in de publiciteit worden gebracht als niet op het aanbod werd ingegaan”, aldus een getuigenverklaring uit het politiedossier. Justitie wil niet zeggen of Ad Bos wordt vervolgd.

Bos werd in 1998 ontslagen door Koop Tjuchem. Het kantongerecht in Alkmaar achtte het ontslag destijds gegrond. In oktober van dit jaar heeft Bos niettemin de rechter gevraagd zijn ontslagzaak te heropenen. De bouwfraude-onderzoeken zouden volgens hem nieuw licht op de zaak hebben geworpen. Bos� verzoek is door de rechter afgewezen, bevestigt de rechtbank van Alkmaar.

Reageer op dit artikel