nieuws

Jaarverslagen blinken uit in onleesbaarheid

bouwbreed Premium

amsterdam – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is geschrokken van de slechte leesbaarheid van jaarverslagen. De beurstoezichthouder heeft de afgelopen tijd vijftig willekeurige jaarverslagen van ondernemingen over het jaar 2002 onderzocht. Daarvan bleken er slechts vier geen vragen op te roepen.

De beurswaakhond gaat volgens een wetsvoorstel van de ministeries van Financiën en Justitie vanaf 2005 de boeken van beursgenoteerde ondernemingen controleren. Bij twijfel over de verslaglegging kan de AFM een procedure bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam beginnen.

“Om helderheid te krijgen over wat we willen weten over die jaarverslagen en wat we straks willen vragen, hebben we alvast een proef gedaan. Noem het maar droogzwemmen”, stelde de zegsman. Volgens hem moet een gemiddelde belegger met een jaarverslag in de hand kunnen begrijpen wat er in een onderneming gebeurt. “Bij 46 jaarverslagen was dat dus bepaald niet mogelijk.”

AFM verwondert zich over de veelheid aan begrippen, die ondernemingen weten te hanteren om hun winstgevendheid te omschrijven. “Vaak moesten jaarverslagen twee tot drie keer gelezen worden en moesten we vijf tot zes keer iets opzoeken, voordat we enigszins begrepen wat er bedoeld werd”, aldus de woordvoerder.

De beurstoezichthouder verwacht veel heil van de nieuwe boekhoudregels IAS, die per 2005 gaan gelden. “Dan krijgen we hopelijk meer eenduidigheid in begrippen.” Nu variëren de winstbegrippen volgens de zegsman nog van �ebitda� tot �buidai� en verdwaalt de lezer zonder verklarende woordenlijst.

Reageer op dit artikel